MY KTEO

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Lockdown: Ποια καταστήματα ανοίγει άμεσα ο πρωθυπουργός


Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το άνοιγμα για βιβλιοπωλεία μέσα στο lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από την Αθήνα, η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη για άμεσες αποφάσεις σε σχέση με το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων. Άλλωστε, σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση βιβλίων – καθώς και 10 ακόμη είδη προϊόντων – σε καταστήματα σουπερμάρκετ που είναι ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας τις καθυστερήσεις που σημειώνονται κατα την ταχυμεταφορά από ιδιωτικές εταιρίες αλλά και επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητα για την προμήθεια της σχολικής ύλης που έχουν ανάγκη οι μαθητές. «Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο τη ζωή κάθε κοινωνίας. Είναι κοινό μυστικό πως όσο πιο πολύ ταυτίζεται η ζωή ενός ατόμου με το βιβλίο τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται και το επίπεδο της ιδιαίτερης ζωής του. Εδώ και χρόνια το βιβλίο βρίσκεται σε πτώση, η πτώση τζίρου είναι κάθε χρόνο μεγάλη και επίσημη πολιτική βιβλίου δεν υπάρχει», αναφέρει η Ομοσπονδία και συνεχίζει λέγοντας «Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, οι συνάδελφοι βιβλιοπώλες δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς αυτό το μήνα κλήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο να κλείσουν τα καταστήματά τους και υποστούν πολύ μεγάλη οικονομική ζημία. Με επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία για τους εξής λόγους:

α) για την πνευματική ανακούφιση των πολιτών κατά τη νέα περίοδο του εγκλεισμού,

β) για την άμεση επαφή με το κοινό, καθώς η προμήθεια του βιβλίου μέσω των εταιριών ταχυμεταφοράς έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και

γ) πιο σημαντικό από όλα, για την προμήθεια της σχολικής ύλης που έχουν ανάγκη οι μαθητές καθώς τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά, είτε στις αίθουσες είτε μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ζητάμε ΑΝΟΙΚΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ, για την πνευματική ωφέλεια του κοινού και την οικονομική των επαγγελματιών, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως έκαναν οι συνάδελφοι μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας. Παλεύουμε με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατί έχουμε κοινά προβλήματα. Ανοιχτά βιβλιοπωλεία σημαίνει ΖΩΗ: για το κοινό, για τις οικογένειες των συναδέλφων».