MY KTEO

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Δώρο Χριστουγέννων η άρση του lockdown: Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα - Διχάζει τους ειδικούς το άνοιγμα της εστίασης

 


Άγνωστες παραμένουν οι τελικές ημερομηνίες που θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν κάποια μικρότερα καταστήματα λιανεμπορίου και εποχικά καταστήματα, ενώ αργότερα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στα οποία όμως η πρόσβαση θα έχει περιορισμούς (click away).

Οι έντονες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των ειδικών, καθυστερούν το άνοιγμα της εστίασης, για την οποία δεν έχει δοθεί ακόμη κάποια προσδοκώμενη ημερομηνία επαναλειτουργίας της. Πιθανώς, να επιτραπεί το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ, με αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά τα τραπέζια, τον αριθμό καθήμενων και τις αποστάσεις, και δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιτραπεί το ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ενώ σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο περιορισμός των 9 ατόμων.

Αναφορικά με τις νυχτερινές μετακινήσεις των εορταστικών ημερών, οι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των εορταστικών συγκεντρώσεων σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παράλληλα, δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, οπότε αποκλείονται οι χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις.

Το άνοιγμα της αγοράς

Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ότι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του click away για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα θα έχει προπληρώσει το προϊόν και θα πηγαίνει μόνο να το πάρει.

 

Σχετικά με το «εργαλείο» του click away ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. «Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».

 

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».

Την ίδια ώρα, υποχωρεί η διασπορά του κοροναϊού και στη Θεσσαλονίκη

 

 Πτώση του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 και στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την Θεσσαλονίκη έχουν ήδη διαπιστώσει τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει πέσει εδώ και δέκα ημέρες και στη συμπρωτεύουσα κάτω από το 1, όπως κάτω από το 1 βρίσκεται σταθερά και ο Rt στην Αττική, με τον δείκτη να βρίσκεται τώρα στο ίδιο επίπεδο και για τις δύο μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.

 

Συγκεκριμένα, το Rt βρίσκεται εδώ και δέκα ημέρες στο 0,9 για τη Θεσσαλονίκη, ενώ για την Αττική βρίσκεται στο 0,75.

 

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το Rt για τη Θεσσαλονίκη είχε φτάσει ακόμη και στο… 2,8, με την Αττική να σημειώνει το ανώτερο σημείο του δικού της Rt όχι πάνω από το 1,65.

 

Εκείνο το στοιχείο, το οποίο χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη είναι ότι η συμπρωτεύουσα είχε εμφανίσει αρχικά πάρα πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τη διασπορά του SARS – COV 2 να είναι ευρύτατη στην κοινότητα, αλλά η εικόνα της Θεσσαλονίκης έχει ήδη μεταβληθεί κα δεν απέχει πλέον από εκείνη της Αττικής.

 

 

Σύμφωνα με τα κυλιόμενα επταήμερα, τα οποία παρακολουθούν επισταμένως τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η πτώση της διασποράς των ημερησίων κρουσμάτων του SARS – COV 2 στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής και σαφής, και μάλιστα από τις 21 Νοεμβρίου.

 

Για παράδειγμα, από τις 18 έως 25 Νοεμβρίου είχαμε 3.898 νέα κρούσματα, ενώ από τις 11 έως τις 18 Νοεμβρίου είχαμε 4.745, δηλαδή η πτώση είναι της τάξης του 18%...