MY KTEO

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Mac and cheese με κοφτό μακαρονάκι και 4 τυριά στο φούρνο


Υλικά Συνταγής:
Για την κρούστα
2 φέτες ψωμί του τοστ
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για τα ζυμαρικά
λίγο αλάτι
300 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
Για τη σάλτσα 4 τυριά
2 κ.σ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το ταψί
1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 ½ κουταλιες αλεύρι
3 φλ. γάλα
1 φλ νερό
1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 φλ γραβιέρα τριμμένη
1 φλ κασέρι
1 φλ. κεφαλοτύρι
αλάτι
πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Για την σάλτσα 4 τυριά με μακαρόνια στο φούρνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά κίτρινα της επιλογής σας, που λιώνουν και δίνουν μαστιχωτή υφή στα ζυμαρικά. Βουτυρώνουμε μικρό πυρίμαχο σκεύος (τετράγωνο ή οβάλ μικρό πυρέξ).

Τρίβουμε το ψωμί σε ψίχουλα στο μπλέντερ. Το βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε να βραχούν τα ψίχουλα.

Για τη σάλτσα 4 τυριά
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Κρατάμε 2 κουταλιές από το κάθε τυρί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά στην κρεμά. Ανακατεύουμε, τρίβουμε μοσχοκάρυδο κι αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Για τα ζυμαρικά
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφει η συσκευασία. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα τυριών. Ανακατεύουμε.

Τα βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε τα τυριά που κρατήσαμε. Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 25 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η κρούστα.


argiro.gr