MY KTEO

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ: 100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων στην Αστροφυσική και στην Κοσμολογία


Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις «Ζήτη» ένα εξαιρετικό νέο βιβλίο του ομότιμου Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κανάρη Τσίγκανου.  Ένα βιβλίο το οποίο πρέπει πράγματι πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι θέλουν να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την επιστήμη της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας προσεγγίζοντας και κατανοώντας  δύσκολες και προχωρημένες έννοιές τους,  χωρίς την παρεμβολή δύσκολων μαθηματικών εξισώσεων και σχέσεων που αγνοεί ο μέσος πολίτης. Ο συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, εκτός από εξαίρετος επιστήμονας αναδεικνύεται και σε έναν πολύ σπουδαίο «δάσκαλο» και μάλιστα  κατά διάρκεια μιας δύσκολης και επικίνδυνης περιόδου που η κοινωνία μας αναζητά ένα νέο, κατανοητό για όλους, «επιστημονικό διαφωτισμό».

Απευθύνεται, επίσης στον σκεπτόμενο συμπολίτη μας που θέλει να μεταφέρει  τις σιωπηλές διεργασίες του φυσικού κόσμου στον γήινο  μικρόκοσμό μας, και να κατανοήσει ακόμα περισσότερο τη θέση μας στο ευρύτερο κοσμικό περιβάλλον που ζούμε. Με άλλα λόγια, στοχεύει, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο συγγραφέας σε εκείνους  που, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη,  είναι «του ειδέναι ορέγονται φύσει».

Παράλληλα, σύμφωνα και με τον υπότιτλό του, περιγράφει βήμα προς βήμα  τις κυριότερες ανακαλύψεις στην Αστροφυσική και Κοσμολογία  από το 1919 μέχρι σήμερα.

Εκτός των άλλων όμως,  είναι χρήσιμο και σε όλους όσοι ασχολούνται ερευνητικά με τις επιστήμες της Γης, του Διαστήματος και της Αστρονομίας/Αστροφυσικής.

Προλογίζει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας  κ .Νικόλαος Χατζηνικολάου, αστροφυσικός στο Harvard μαζί με τον συγγραφέα (1981).

Ο κ. Κανάρης Τσίγκανος  είναι  Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής στον Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι πρόσφατα Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Το βιογραφικό του επιστημονικά,  και όχι μόνο,  είναι ίσως ένα από τα πλουσιότερα παγκοσμίως στην  επιστήμη  της Αστροφυσικής.

Μου έκανε την τιμή να είναι στην επταμελή επιτροπή κρίσης της διδακτορικής μου διατριβής και στη συνέχεια υπήρξε πολύτιμος σύμβουλος και συνεργάτης  σε ερευνητικό επίπεδο.

Περισσότερα για το βιβλίο στην: http://www.ziti.gr/docs/pdf/1705.pdf

Δρ.  Αντώνιος Αντωνίου

Ερευνητική Ομάδα Αστρικής Φασματοσκοπίας,

Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστημονικός Διευθυντής Εστίας Γνώσης Χαλκίδας

web: http://antonios-antoniou.gr/

e-mail: ananton@phys.uoa.gr

Τηλ.: +306974827592