MY KTEO

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Δώρο Χριστουγέννων: Εως και 20% λιγότερο φέτος – Ποιοι εργαζόμενοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

 


Μεγάλοι χαμένοι φέτος θα είναι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή, καθώς θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων από δύο διαφορετικές πηγές.

Ειδικότερα, αύριο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων σε εργαζομένους για τα διαστήματα που τους απασχόλησαν. Ο 13ος μισθός των εργοδοτών θα υπολογιστεί με βάση τις πραγματικά καταβαλλόμενες αποδοχών των εργαζομένων. Την ίδια μέρα θα πληρωθεί από το κράτος και η πρώτη δόση του Δώρου που αντιστοιχεί στα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή.

Για το διάστημα αναστολών από 1η Μαΐου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020 το Δώρο που πληρώνει το κράτος θα υπολογιστεί με βάση τη μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή το παραπάνω χρονικό διάστημα θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων «ψαλιδισμένο».

Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και χαμηλόμισθοι υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια έως 10%, ενώ σε μισθούς των 1.500 ευρώ το «ψαλίδι» μπορεί να διπλασιαστεί αγγίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις το 20%.

Το ποσό που θα διατεθεί συνολικά από τα κράτος, φτάνει τα 152.619.071,67 ευρώ, ενώ η δεύτερη και τελευταία καταβολή θα πραγματοποιηθεί από την Πολιτεία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και θα αφορά στο ποσό του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή αυτούς που μπήκαν σε αναστολή από 1η έως 31 Δεκεμβρίου.