MY KTEO

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή του ΤΕΕ Ευβοίας στον υπουργό για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020


Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020 (Δυσλειτουργίες υποβολής προγράμματος) Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Στις 16-12-2020 πραγματοποιήθηκαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,

υποβλήθηκαν 4.209 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.382, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται γύρω στα 21.250 ευρώ. Το ποσοστό επιτυχίας μόλις 32,83 %.

Δυστυχώς, όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης ήταν από δύσκολη έως αδύνατη. Το βασικό πρόβλημα ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην αναγνώριση των στοιχείων του Πιστοποιητικού Ενεργειακού Απόδοσης (ΠΕΑ) από την αντίστοιχη πλατφόρμα www.buildingcert.gr.

Το αποτέλεσμα ήταν οι μηχανικοί, παρόλο που ήταν άρτια προετοιμασμένοι για την διεκπεραίωση της αίτησης, να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους εντολείς τους. Έτσι απαξιώνεται το επάγγελμα των μηχανικού, καθώς τα βασικά κριτήρια για μια επιτυχή αίτηση είναι η ταχύτητα στην διεκπεραίωση και κυρίως ο παράγοντας «τύχη» στην λήψη των δεδομένων του ΠΕΑ από την πλατφόρμα www.buildingcert.gr.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και δεχόμενοι πληθώρα διαμαρτυριών μηχανικών, μελών του ΤΕΕ/Π.Τ. Ευβοίας, θεωρούμε ότι η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Ωστόσο και προκειμένου να ολοκληρωθεί ορθά το παρόν πρόγραμμα, έχουμε να προτείνουμε τα εξής:

1. Ένταξη σε χρηματοδότηση, όλων των επιλαχόντων αιτήσεων που αποδεδειγμένα

δεν ολοκληρώθηκαν με υπαιτιότητα του ΥΠ.ΕΝ., αφενός λόγω της ανεπάρκειας του ηλεκτρονικού συστήματος των αιτήσεων και των διασυνδέσεων του με άλλες πλατφόρμες που διατηρεί και συντηρεί το ΥΠ.ΕΝ. (Buildingcert.gr) και το ΥΠ.ΟΙΚ. (gsis.gr) και αφετέρου λόγω της επιλογής από το ΥΠ.ΕΝ., ταυτόχρονης υποβολής μεγάλου αριθμού αιτήσεων από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον δεν πρέπει να συσσωρευτούν οι τωρινές επιλαχούσες αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα, επειδή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από το ΥΠ.ΕΝ. ότι θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση με τις σημερινές συνθήκες της διαδικασίας υποβολής. Συνεπώς επιβάλλεται το ΥΠ.ΕΝ να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό, ώστε να καλύψει πρώτα τις ενταχθείσες και τις τρέχουσες επιλαχούσες αιτήσεις και κατόπιν να ακολουθήσει η προκήρυξη του

επόμενου προγράμματος. 2. Η υποβολής αίτησης να γίνεται για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά ώστε να μην

πραγματοποιείται υπερφόρτωση στην πλατφόρμα. 3. Διακοπή λειτουργίας του www.buildingcert.gr μόνο για έκδοση νέων ΠΕΑ κατά την

διάρκεια υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα (περίπου 1 ώρα) και απαίτηση μεγαλύτερου bandwidth στην πλατφόρμα.

Για το ΤΕΕ/Π.Τ. Εύβοιας

Ο Πρόεδρος,

Κων/νος Λάππας