MY KTEO

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Τι είπε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, σχετικά με την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για το 2021


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/12/2020, για την αναπροσαρμογή των  δημοτικών τελών για το έτος 2021, η πρόταση της δημοτικής αρχής, ήταν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

            Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στάθης Λιαγκάκης (φωτο), μεταξύ άλλων, ανέφερε:

            "Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που καλπάζει το 2ο κύμα πανδημίας σε όλη τη χώρα, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του, όταν οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους ή μπαίνουν σε αναστολή και οι επαγγελματίες κλείνουν τα καταστήματά τους, χωρίς να ξέρουν αν θα καταφέρουν να τα ξανανοίξουν ποτέ.

            Η διατήρηση των ανταποδοτικών τελών και των δημοτικών φόρων στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, στα ίδια  επίπεδα τα τελευταία χρόνια, δεν σημαίνει και φιλολαϊκή πολιτική από τη δημοτική αρχή.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι η επιβολή και διαμόρφωση ανταποδοτικών τελών και φόρων είναι κυρίως απόφαση πολιτική και όχι λογιστική ή διοικητική.

            Η δημοτική αρχή του κ. Τσαπουρνιώτη, υπηρετεί τη στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Υλοποιεί την πολιτική της ανταποδοτικότητας και την αύξηση των ίδιων πόρων του δήμου, μέσω της τοπικής φορολογίας, για να καλύψει το κενό από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων.

            Ειδικά για το 2021 είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά κατά 238 εκ. € (συνολικά 1,63 δις €.), ενώ η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους μειώνεται κατά 70 εκ. € και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

            Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει άμεσα την μείωση των τελών και φόρων του δήμου. Να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία και κάθε έμμεση φορολογία. Πρόκειται για «κεφαλικούς φόρους", που επιβάλλονται ανεξάρτητα από τη φοροδοτική ικανότητα και το εισόδημα του λαού.

            Διεκδικούμε την επαρκή χρηματοδότηση και την εξασφάλιση από τον κρατικό Προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών του Δήμου.

            Προτείνουμε:

1.         Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλων των άνεργων  και των άπορων. Καμιά διακοπή νερού! Δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς των παιδιών τους.

2.         Αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής  είσπραξης (κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών κ.ά.) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το Δήμο, για δώδεκα μήνες. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες.

3.         Απαλλαγή από το τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, για όλο το διάστημα που ισχύουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων, με προτεραιότητα τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

4.         Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) των αντίστοιχων επιχειρήσεων για το διάστημα που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα.

5.         Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ. ά), εκτός αυτών που αφορούν μισθώσεις της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπως π.χ.  βιομηχανιών κ. ά. Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

6.         Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το 2021 για όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του Δήμου (όπου πιθανόν επιβάλλονται).

7.         Πλήρη απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 12.000 € με ανάλογη αντιστοιχία ποσών  για κάθε παιδί και μείωση κατά 50% για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 €.

8.         Απαλλαγή των πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 €.

            Τέλος δηλώνουμε ότι προοπτικός στόχος της Λαϊκής Συσπείρωσης  είναι η πλήρης κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, αφού αποτελούν διπλή και άδικη φορολογία για το λαό. Οι λειτουργικές δαπάνες των Δήμων πρέπει να καλύπτονται από το κράτος.

            Η πάλη μας για άμεση μείωση των δημοτικών τελών και φόρων, αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειάς μας για την ανακούφιση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, των άνεργων, των συνταξιούχων από τις αντιλαϊκές  οικονομικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που επεκτείνονται και στους Δήμους".

            Η Λαϊκή Συσπείρωση, από θέσεις αρχής καταψήφισε την πρόταση της Διοίκησης για τα δημοτικά τέλη, διεκδικώντας μέτρα ελάφρυνσης.

            Καλούμε το λαό του Δήμου μας, να καταδικάσει τη στάση της δημοτικής αρχής και να διεκδικήσει τώρα τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών και φόρων, σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση που καταθέσαμε.