MY KTEO

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας στις 22/12/2020


Αυτή τη περίοδο επιχειρείται εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων που παράλληλα θα παράγει και καύσιμο από αυτά, στα πλαίσια της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας στην τοποθεσία Μνήμα Κατή. Η μονάδα θα μπορεί να διαχειρίζεται εισερχόμενα απόβλητα και πρώτες ύλες μη χαρακτηρισμένες ως απόβλητα τα οποία θα οδηγούνται προς επεξεργασία, στην τελική της φάση έως και 44.600 τόνους το χρόνο.

            Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο που δρομολογούνταν για πολλά χρόνια, βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες με δεδομένους όλους του περιβαλλοντοκτόνους νόμους που ψήφισε τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ με αποκορύφωμα τον Ν.4685/2020, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων, τις οδηγίες της ΕΕ που διαμορφώνουν και αυτό το πεδίο ως κερδοφόρο για τους επιχειρηματικούς ομίλους υπολογίζοντας την υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος ως «κόστος». Η επένδυση τελικά αν και με αρνητική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αδειοδοτήθηκε ως προς τους περιβαλλοντικούς της όρους με την ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/95579/6263 της 5ης Οκτώβρη 2020 από την Κυβέρνηση της ΝΔ με βάση την προαναφερθείσα νομοθεσία.

            Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας επίσης ότι η εγκατάσταση αυτή, υψηλής επικινδυνότητας, πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπως η Αυλίδα που ήδη επιβαρύνεται αρκετά από άποψη άλλων μονάδων που μπορούν να συντελέσουν σε βιομηχανικά ατυχήματα εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και του περιβάλλοντος συνολικότερα. Υπενθυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα έχουν σημειωθεί δύο περιστατικά όπου πνίγηκε στον καπνό η περιοχή της Αυλίδας από «ατυχήματα» σε γειτονικό εργοστάσιο.   

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε δικαιολογημένη την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκίδας που συνεδριάζει στις 22/12/20 να συζητήσει προ ημερήσιας διάταξης το θέμα και να πάρει απόφαση προκειμένου να κινήσει όλες τις δυνατές διαδικασίες ώστε:

-           Να σταματήσει τώρα κάθε περαιτέρω ενέργεια για την εγκατάσταση της μονάδας στην επιβαρυμένη περιοχή της Αυλίδας.

-           Σε κάθε περίπτωση να μην εκδοθεί άδεια λειτουργίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ισοδυναμούσε με καταδικαστική απόφαση σε βάρος της υγείας, της ίδιας της ασφάλειας της ζωής των εργαζόμενων της περιοχής.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι

Σταματούκος Βαγγέλης

Τσιβίκα Γρανέτα