MY KTEO

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Αυξάνεται παγκοσμίως ο ψηφιακός πληθυσμός - Το 63% των ανθρώπων είναι πλέον συνδεδεμένο στο διαδίκτυο

 

Τα 4,8 δισεκατομμύρια το 2020 έφτασε ο παγκόσμιος ψηφιακός πληθυσμός εμφανίζοντας σχεδόν 300 εκατομμύρια αύξηση σε έναν χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των χρηστών του διαδικτύου, καθώς τα ψηφιακά, τα κινητά και τα κοινωνικά μέσα έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και λόγω της πανδημίας. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη συνεχίστηκε το 2020, με το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι πλέον συνδεδεμένο στο διαδίκτυο σύμφωνα με τον ιστότοπο buyshares.co.uk
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Buy Shares, ο παγκόσμιος ψηφιακός πληθυσμός έφτασε τα 4,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή μια αύξηση σχεδόν 300 εκατομμυρίων σε έναν χρόνο.

Κίνα και Ινδία το ένα τρίτο
Το ένα τρίτο όλων των χρηστών του διαδικτύου προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία. Το 2010 ο αριθμός των διαδικτυακών χρηστών σε όλο τον κόσμο ανήλθε σε πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 66%, στα 3,2 δισεκατομμύρια. Και συνεχίζει να αυξάνεται.
Από το 2020 η Κίνα είχε περισσότερους από 934 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες διαδικτύου, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Η Ινδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, καθώς περίπου 697 εκατομμύρια Ινδοί έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω υπολογιστών ή κινητών συσκευών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την τρίτη θέση, με περίπου 284 εκατομμύρια μηνιαίους διαδικτυακούς χρήστες.
Το 2019 ο παγκόσμιος ψηφιακός πληθυσμός έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια, με αύξηση περίπου 8% σε ετήσια βάση. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 297 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με τον συνολικό αριθμό χρηστών να φτάνει τα 4,8 δισεκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο.

Όπως είναι λογικό, η Ασία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη περιοχή, με περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες τον Οκτώβριο, δηλαδή 61% αύξηση σε πέντε χρόνια.
Η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή παγκοσμίως είναι η Ευρώπη, όπου ο αριθμός των διαδικτυακών χρηστών αυξήθηκε κατά 20% σε αυτήν την περίοδο, φθάνοντας τα 727,8 εκατομμύρια το 2020.
Ο ψηφιακός πληθυσμός της Βόρειας Αμερικής έφτασε τα 332,9 εκατομμύρια φέτος, αύξηση 6% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2015.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Αφρική και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν αύξηση του αριθμού των διαδικτυακών χρηστών τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2015 μόνο 313,2 εκατομμύρια Αφρικανοί είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα επόμενα πέντε χρόνια ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 80%, σε πάνω από 566 εκατομμύρια. Η Μέση Ανατολή μετρά 184,8 εκατομμύρια διαδικτυακούς χρήστες από το 2020, αύξηση 59% σε πέντε χρόνια.

Οι εκτός σύνδεσης
Παρά την κατάταξή τους ως των δύο χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, η Κίνα και η Ινδία έχουν επίσης τον μεγαλύτερο πληθυσμό εκτός σύνδεσης.
● Tο 2020, η Ινδία είχε πάνω από 685 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. 
● Η Κίνα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 582 εκατομμύρια ανθρώπους. 
● Ακολουθούν το Πακιστάν, η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές, με 142,3 εκατομμύρια, 118 εκατομμύρια και 97,4 εκατομμύρια αντίστοιχα. 

Τα δεδομένα StatCounter και Statista αποκάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιούσε λειτουργικά συστήματα Android της Google και Windows της Microsoft – περίπου 1,6 δισεκατομμύρια και 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες το 2019 αντίστοιχα. Περισσότεροι από 572 εκατομμύρια χρήστες διαδικτύου επέλεξαν το λειτουργικό σύστημα iOS. Το OS X και το Linux ακολούθησαν με 268,3 εκατομμύρια και 32,8 εκατομμύρια χρήστες αντίστοιχα.
Ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 προκάλεσε αύξηση στη χρήση κινητού διαδικτύου. Η έρευνα GlobalWebIndex Data, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, αποκάλυψε ότι το 70% των χρηστών του διαδικτύου που απάντησαν παγκοσμίως χρησιμοποιούσαν τα smartphone ή τα κινητά τηλέφωνά τους περισσότερο λόγω κορωνοϊού, αν και αυτό διαφέρει σημαντικά ανά χώρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία λιγότερο από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα smartphone τους περισσότερο, αλλά το ποσοστό ήταν 86% για την Κίνα και τις Φιλιππίνες.
Η Statista εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ψηφιακός πληθυσμός θα διατηρήσει την εντυπωσιακή ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2025 ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα 5,6 δισεκατομμύρια.


topontiki.gr ( ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΙΜΟΝΟΣ)