MY KTEO

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

"Κούρεμα" ενοικίου 80%: Εκτός κουρεία και νυχάδικα - Τι ισχύει για τα καταστήματα με click away και take away


«Κούρεμα» ενοικίου 80% και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για όλες τις επιχειρήσεις που σήμερα 16 Δεκεμβρίου έχουν κατεβασμένα ρολά, έπειτα από κυβερνητική εντολή. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκ των προτέρων λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις που είναι σήμερα κλειστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν μόλις το 20% του συμφωνημένου στην σύμβαση ενοικίου τους πρώτους δύο μήνες της νέας χρονιάς. Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, δικαίωμα σε αυτό το «γενναίο» κούρεμα έχουν και τα εμπορικά καταστήματα που σήμερα λειτουργούν με τη μέθοδο της παράδοσης εκτός (click away), αλλά και η εστίαση ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away & delivery). Πέρα από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και φυσικά και όλες όσες παραμένουν κλειστές, όπως εκείνες στον κλάδο πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια, δικαίωμα σε «κουρεμένο» κατά 80% ενοίκιο έχουν και οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Μέριμνα όμως θα υπάρξει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τελικά θα πάρουν στο χέρι το 80% του συμφωνηθέντος στο μισθωτήριο ενοικίου: Το 20% θα το λάβουν από τον ενοικιαστή και το 60% από το κράτος τοις μετρητοίς με τη μορφή επιδόματος.

Για παράδειγμα: Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ενοικιαστής έχει την δυνατότητα να πληρώσει αυτό το ποσό «κουρεμένο» κατά 80% στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, εφόσον κλείσει με κρατική εντολή τον Ιανουάριο. Έτσι, ο μισθωτής θα δώσει στον εκμισθωτή ποσό μόλις 140 ευρώ. Από την πλευρά του όμως το κράτος θα έρθει και θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου το 60% του συμφωνηθέντος ενοικίου, ως αποζημίωση, δηλαδή ποσό της τάξης των 420 ευρώ. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λοιπόν ο εκμισθωτής του ακινήτου θα πάρει τελικά 560 ευρώ (από Κράτος και ενοικιαστή) που αντιστοιχούν στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος στο μισθωτήριο ενοικίου.

Τι θα γίνει με εργαζόμενους – φοιτητές

Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε αναστολή τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο και οι φοιτητές τέκνα αυτών, δεν θα έχουν την ίδια γενναία μείωση στα ενοίκιά τους. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα καταβάλουν –εκτός εάν αλλάξει κάτι δραματικά- «κουρεμένα« κατά 40% ενοίκια όπως μέχρι σήμερα και δεν θα μεταπηδήσουν στο καθεστώς της μείωσης κατά 80%.

Enikonomia.gr