MY KTEO

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Προειδοποιήσεις ειδικών για το γιορτινό τραπέζι των 9 ατόμων


Γιορτινό τραπέζι με κοινωνική αποστασιοποίηση και σε εξαιρετικά κλειστό κύκλο προτείνουν οι ειδικοί προειδοποιώντας για την σύγχυση που ενδέχεται να προκαλεί το επιτρεπόμενο όριο των εννιά ατόμων που έχει τεθεί από την κυβέρνηση. 

 Σχολιάζοντας την επιλογή των εννιά ατόμων, αρκετοί είναι οι ειδικοί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. 

 Την αντίθεσή της με τον αριθμό των εννιά ατόμων στο τραπέζι των εορτών, αλλά και το άνοιγμα των εκκλησιών παρουσία πιστών εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά,  Ματίνα Παγώνη  . 

 «Διαφωνώ κάθετα με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, διότι ενδοοικογενειακά μεταφέρεται πολύ εύκολα ο ιός. Μόνο η οικογένεια από τα άτομα που αποτελείται θα καθίσουν στο τραπέζι να γευματίσουν.Αλλιώς φοβάμαι ότι θα γίνει μετάδοση σίγουρα, γιατί ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι δε θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

 Μάλιστα η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολοι μήνες μπροστά μας, κατά τους οποίους και μέχρι το καλοκαίρι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. «Ούτε Πάσχα δε θα κάνουμε στα χωριά» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ούτε τότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Αυτό θα γίνει τέλος καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου. 

 Παρόμοιο σκεπτικό είχε εκφράσει χθες και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας  Χαράλαμπος Γώγος  ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να περάσουμε φέτος τις γιορτές σε κλειστό οικογενειακό κύκλο και μόνο με τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι. 

 Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το όριο των εννιά ατόμων δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας», εξήγησε. 

 Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας  Αθηνά Λινού   από την πλευρά της, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, εξήγησε ότι το μέτρο των εννιά ατόμων στο γιορτινό τραπέζι βρίσκει αποτελεσματική εφαρμογή με την «κοινωνική φούσκα», την οποία ορίζει ως ένα κύκλο δύο οικογενειών τα μέλη των οποίων έρχονται σε επαφή μόνο με τα μέλη της άλλης οικογένειας Μάλιστα, όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να γίνεται για ολόκληρους μήνες και θα μπορούσε να συμφωνηθεί να περάσουν μαζί ολόκληρες τις γιορτές, 15-20 μέρες δηλαδή. 

 Για την κ. Λινού, η «κοινωνική φούσκα» περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω των ασυμπτωματικών. «Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει με καμία δραστηριότητα», προσθέτει. «Ο κίνδυνος εξαρτάται πολύ από τον αριθμό των ατόμων», συνεχίζει εξηγώντας πως αν μια οικογένεια υποδεχτεί την μία μέρα πέντε άτομα στο σπίτι της και την επομένη άλλα πέντε και η άλλη πλευρά, οι καλεσμένοι, έχει κάνει κάτι αντίστοιχο, τότε διασπείρεται πάρα πολύ εύκολα ο ιός. 

 Στο ίδιο πνεύμα ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ  Δημήτρης Παρασκευής  , μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, πρότεινε την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα μέλη που θα καθίσουν το γιορτινό τραπέζι, κάνοντας λόγο για τήρηση αποστάσεων και χρήση της μάσκας πριν και μετά το φαγητό. 

   
naftemporiki.gr