MY KTEO

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Αναβάλλεται το επίδομα των ελευθέρων επαγγελματιών


Η καταβολή του ποσού αναβάλλεται για τον Ιανουάριο, επειδή τα κονδύλια είναι λίγα και δεν επαρκούν για όλους, με αποτέλεσμα να αναζητούνται κριτήρια-κόφτες, ώστε να περιοριστούν οι δικαιούχοι. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την καταβολή του επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του επιδόματος, αποφασίστηκε να οριστεί στα 400 ευρώ, ενώ για τη λήψη του, απαιτείται η υποβολή αίτησης σε ειδική πλατφόρμα, που θα ανοίξει στις αρχές του Ιανουαρίου.

 

Στην πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναγράψουν τα εισοδήματά τους για τους μήνες Απρίλιος - Δεκέμβριος 2020, ενώ θα πρέπει να ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

 

Επίσης, για τη λήψη του επιδόματος, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σημειώνεται -και όπως άλλωστε θα αναφέρει ρητώς η υπουργική απόφαση, στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματα εκείνα που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

 

Η απόφαση θα προειδοποιεί ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, θα διασταυρωθούν με τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ. Για όσους εντοπιστούν να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, θα προβλέπεται, αφενός επιστροφή του της ενίσχυσης των 400 ευρώ, αφετέρου τσουχτερό πρόστιμο και προσαυξήσεις.

 

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, το κρίσιμο μέγεθος θα είναι το ύψος του τζίρου φέτος αλλά και του 2019, ώστε να εξαιρεθούν από την οικονομική ενίσχυση, όσοι ανήκουν στα εισοδηματικά «ρετιρέ».

 

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Οι κλάδοι που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα

 

Το έκτακτο επίδομα νομοθετήθηκε πρόσφατα, ως «εφάπαξ οικονομική ενίσχυση» σε ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

 

Υπενθυμίζεται πως αρχικά επρόκειτο να καταβληθεί μόνο σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, αλλά στη συνέχεια και κατόπιν πιέσεων, η λίστα των δικαιούχων διευρύνθηκε και περιλαμβάνει και τους γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και δικαστικούς επιμελητές. Με νέα διεύρυνση εντάχθηκαν στους δικαιούχους οι κτηνίατροι και οι συμβολαιογράφοι.

 

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.