MY KTEO

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ο νέος πτωχευτικός νόμος, εάν παραμείνει ως έχει, θα είναι η χαριστική βολή για την επιχειρηματικότητα


Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κωνσταντίνου παρακολούθησε την τηλεδιάσκεψη της ΚΕΕΕ, στην οποία παρών ήταν και υπουργός ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας Γιάννης Γεροντίτης  όσον αφορά εάν από 1/1/2021 θα παγώσει για κάποιο διάστημα ο νέος πτωχευτικός νομός, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουμε κανέναν σε πτώχευση εν  μέσω αυτής της κατάστασης. Σε δεύτερη ερώτηση που έκανε ο κ. Γεροντίτης  όσον αφορά την ανάγκη ενός ακατάσχετου λογαριασμού, ο υπουργός απήντησε πως είναι μέτρο που το υποστηρίζει σφόδρα ως υπουργός και υπό τις δεδομένες συνθήκες πιθανόν να περάσει από τους θεσμούς ευκολότερα.

Λόγω του ελάχιστου χρόνου που έδωσαν στον κάθε πρόεδρο δεν συζητήθηκε η πρόταση του Επιμελητηρίου Εύβοιας που έχει κατατεθεί σε όλα τα επιμελητήρια και στους αρμόδιους επιχειρηματικούς φορείς, και αφορά στο να γίνει πραγματικά  δεύτερη ευκαιρία  ο νέος πτωχευτικός νόμος, διότι  εάν παραμείνει ως έχει, θα είναι η χαριστική βολή για την επιχειρηματικότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου στο Eviatop, «η πρόταση είναι να γίνει ρύθμιση οφειλών σε ποσοστό επί του κεφαλαίου οφειλής, και όχι στα ποσά μαζί με τις προσαυξήσεις, που έχει  σχεδόν τριπλασιάσει το χρέος  του κάθε οφειλέτη ,σε τράπεζες και Δημόσιο. Π.χ. για κεφάλαιο οφειλής  100.000 € που σήμερα έχει φθάσει πάνω από  250.000 περίπου. Να ρυθμιστεί ένα ποσοστό 25%έως 45% επί του κεφαλαίου οφειλής στα 100.000€ για 240 δόσεις και κάθε 4 χρόνια να γίνεται επανεξέταση , κι ανάλογα πως κινείται η οικονομία της Ελλάδος να προστίθεται άλλο 15%έως 25% ανάλογα, μέχρι να εξοφληθεί όλο το κεφάλαιο και να διαγραφούν η προσαυξήσεις.  Είναι μια πραγματικά ρεαλιστική πρόταση που θα ωφελήσει όλους τους  εμπλεκόμενους Δανειολήπτες ,τράπεζες, δημόσιο και σίγουρα δεν θα υπάρχουν και αντιδράσεις από την κοινωνία.»