MY KTEO

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Τι είπε ο Βαγγέλης Κούκουζας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό



Δίκαιο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Βαγγέλης Κούκουζας, κατά τη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: 

"Ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος. Το ότι ζούμε σε Κευνσιανή εποχή δεν το παραγνωρίζει κανείς.

Το κράτος παρεμβαίνει στην ανεργία. Δίνονται επιδόματα και παροχές. Όχι φορολογία σε περιόδους κρίσης και συνθήκες πανδημίας. Μπορεί να είναι πολλοί οι αριθμοί και οι πίνακες σε έναν προϋπολογισμό, όμως στην πραγματικότητα είναι εύκολο να πει κανείς την ουσία με λίγα λόγια. Έτσι που οι πολίτες να καταλάβουν τη σχέση των αριθμών με την πραγματικότητα όπως τη ζουν σήμερα και όπως θα τη ζήσουν τον επόμενο χρόνο. Στόχος μας είναι να κρατηθεί μη κοινωνία όρθια, όποιος επιχειρεί να το αμφισβητήσει αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον κοινό νου με την κοινή πείρα με αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. 

Από το Μάρτιο έως σήμερα 3 εκ. φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν δεχθεί κάποιου είδους ενίσχυση από το Δημόσιο. Συνεχίζουν να υπηρετούνται οι υποχρεώσεις του κράτους, να πληρώνονται ποι μισθοί του Δημοσίου, συνεχίζεται η πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων που προγραμματίσθηκαν και νομοθετήθηκαν πριν την πανδημία. Δόθηκαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους, αναστολές συμβάσεων, δώρο Πάσχα. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με καθαρή ενίσχυση, καθαρή επιδότηση. Τέσσερις κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής ΤΕΠΙΧ 1 ΤΕΠΙΧ 2, αναβολές φόρων και εισφορών, οριζόντια αποκατάσταση συντάξεων. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων οι φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για το 2021. Οι πολιτικές ενισχύσεις των αδυνάτων συνεχίζονται και ενισχύονται. 

Όλα τα επιδόματα που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν συνεχίζουν να δίνονται ακριβώς όπως και πριν, και μάλιστα με έναν προϋπολογισμό δαπανών κοινωνικής πρόνοιας αυξημένο κατά 22% συν το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ. Το κεντρικό σας αφήγημα πρέπει να συντηρηθεί: ότι εσείς ως παρατάξεις υποστηρίζεται τους οικονομικά αδυνάτους, κόντρα στη δική μας ανάλγητη πολιτική. Βέβαια είναι δύσκολο να σπάσετε  παρθενιές γιατί έχετε δοκιμαστεί. Η υποτιθέμενη νεανική σας αθωότητα πριν διαχειριστείτε την εξουσία έχει εξαντληθεί. Τώρα απαιτεί ο αλός από εσάς σοβαρότητα όπως από όλους μας.

Υψηλότερα επίπεδα δαπανών κοινωνικής πολιτικής, συνθήκες ανάπτυξης μέσω της διαμόρφωσης ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, νέες θέσεις εργασίας. Τη διαρκή και πραγματική ευημερία της Στερεάς Ελλάδας υπηρετεί η πολιτική που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός του 2021. Γι΄αυτό υπερψηφίζω και σας καλώ να πράξετε το ίδιο."