MY KTEO

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό γλασαρισµένο και πουρές ογκρατέν µε κρέµα τυριού


Υλικά Συνταγής:
3 κομμάτια (περίπου 1 κιλό) ψαρονέφρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
10 βερίκοκα αποξηραμένα
1/4 φλ. μπαλσάμικο
1½ φλ. μαυροδάφνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ
2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 απαποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
5 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
1 κιλό (5-6) πατάτες καθαρισμένες
2 κ.σ. αλεύρι
350 ml κρέμα γάλακτος light
150 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το χοιρινό με δαμάσκηνα και βερίκοκα, μουλιάζουμε πρώτα τα αποξηραμένα φρούτα με τη μαυροδάφνη σε μπολ. Κόβουμε σε χοντρές φέτες (μενταγιόν) το ψαρονέφρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Ροδίζουμε το ψαρονέφρι 2΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο.

Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τη μαυροδάφνη. Σιγοβράζουμε 10΄ έχοντας το τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι. Αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά να γλασάρει (να κάνει χοντρές φουσκάλες), να γίνει σαν σιρόπι η σάλτσα.

Για τον πουρέ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα και τις βράζουμε να μαλακώσουν για περίπου 20΄. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι, και τα αποξηραμένα φρούτα για 3΄-4΄. Τα ρίχνουμε στον πουρέ. 

Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, την κρέμα γάλακτος light.

Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά (πρέπει να είναι αραιή). Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στο πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 15΄ να ροδίσει το τυρί.


www.argiro.gr