MY KTEO

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Πολυκατοικίες: Πώς εξασφαλίζεται το επίδομα θέρμανσης - Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής και πότε πληρώνεται


Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας είναι εκείνος που έχει τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα του επιδόματος θέρμανσης στον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή κάθε διαμερίσματος: Εκείνος είναι που αναλαμβάνει να «παραδώσει» στην πλατφόρμα myθέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την «ακτινογραφία» της πολυκατοικίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέσα από την υπηρεσία myθέρμανση ο κάθε δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης μπορεί να επιλέξει αν θα υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας: Και εδώ είναι το κομβικό σημείο στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών ή κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας. Ο κάθε ένοικος ακόμη και αν υποβάλει αίτηση, για να πληρωθεί θα πρέπει πρώτα ο διαχειριστής να διαμορφώσει το προφίλ πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών/ολιγοκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών θα πρέπει να δηλώσουν τα ακόλουθα στοιχεία: τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν την σωστή αναγραφή του ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ή του Α.Φ.Μ. Πολυκατοικίας εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει δηλωθεί από το διαχειριστή στο σχετικό προφίλ, καθώς και την σωστή αναγραφή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας.

Τι γίνεται όταν υπάρχει κοινός καυστήρας

Στην περίπτωση όπου στην πολυκατοικία υπάρχει κοινός καυστήρας ο διαχειριστής θα πρέπει να εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης). Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά -κλειστά -τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και το άθροισμα των χιλιοστών θα πρέπει να είναι 1.000 ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ σε παραστατικά και … ΑΦΜ

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα παραστατικά των αγορών καυσίμου θέρμανσης όπου τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς καυσίμου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ». Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή.

Όταν δεν υπάρχει διαχειριστής

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα «παίξει» τον ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Η διαδικασία με τους «ατομικούς» καυστήρες

Εάν οι δικαιούχοι επιδότησης κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικίας όπου το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του καυστήρα η διαδικασία διαφοροποιείται. Στην περίπτωση πολυκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να υποβληθούν χωριστές αιτήσεις από τον καθένα ξεχωριστά με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων διαρκεί έως τις 11 Ιανουαρίου.

Enikonomia.gr