MY KTEO

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ψήφισμα για την άμεση λήψη μέτρων για την λειτουργία της αγοράς και για την στήριξη των επιχειρήσεων Εμπορίου - Τουρισμού - Εστίασης




Άμεση λήψη μέτρων για την λειτουργία της αγοράς και για την στήριξη των επιχειρήσεων Εμπορίου - Τουρισμού - Εστίασης. Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, Με το παρόν, το Επιμελητήριο Εύβοιας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Εύβοιας, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας, η Ένωση Ξενοδόχων Εύβοιας και το Σωματείο Εστίασης και Ψυχαγωγίας “Ο Ξένιος Ζεύς σας καταθέτουμε την έντονη αγωνία μας για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του τόπου μας, ως ακολούθως.

 

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΑΓΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΙΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα της θέσπισης μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας του covid 19, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εμπόρους - επιχειρηματίες αλλά και απέναντι σας να σας γνωρίσουμε ότι μόλις πρόσφατα εφαρμόσιμη μέθοδος της παράδοσης εκτός (click away), αποδεικνύεται ανεφάρμοστη από την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φαίνεται να λειτουργεί μόνο υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και για να μην χαθεί οριστικά η εορταστική περίοδος, στην οποία η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στήριζε τις ελπίδες της για την όποια αναπλήρωση χαμένου τζίρου, θα παρακαλούσαμε όπως εξετάσετε κάθε άλλη αποδοτικότερη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέθοδο, μην αποκλίνοντας πάντοτε από την επιβαλλόμενη κατεύθυνση προστασίας της δημόσιας υγείας. 

 

Στο πλαίσιο των ανωτέρω σας καταθέτουμε ακολούθως πρόταση μας  - προσαρμοσμένη στα υγειονομικά δεδομένα της δύσκολης αυτής περιόδου και στις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του Εμπορίου – για την άμεση λήψη των παρακάτω μέτρων :

 

1. Με την αυστηρή τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι πωλήσεις να πραγματοποιούνται με την φυσική παρουσία των πελατών και μόνο με ραντεβού. H αποστολή μηνυμάτων SMS να μην αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επιβεβαίωσης αυτών των ραντεβού.

 

2. Οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται και με μετρητά, (όπως ήδη γίνεται και στα super markets).

 

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Σε ένα πλαίσιο ΄΄ εξορθολογισμού των κανόνων΄΄ λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων στα πραγματικά σημερινά οικονομικά δεδομένα, ζητούμε άμεσα και ως απολύτως απαραίτητα :

 

1.            Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το επερχόμενο με μαθηματική ακρίβεια, λουκέτο.

 

 

 

2.            Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.

 

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΣΤΙΑΣΗΣ

 

Τέλος, για τους κλάδους του Εμπορίου, της Εστίασης και του Τουρισμού που έχουν πληγεί ισχυρότερα όλων από την επιβολή των lockdown, ζητάμε την άμεση και γενναία ενίσχυση τους, με Εξειδικευμένα και Εστιασμένα ανά Κλάδο, Χρηματοδοτικά Προγράμματα. Υπογραμμίζουμε ότι χιλιάδες επιχειρηματίες και οι οικογένειες αυτών έχουν περιέλθει ήδη, σε τραγικά επίπεδα απόγνωσης.

 

           Για τον κλάδο του Εμπορίου ζητούμε επί συγκεκριμένου, την δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου βάση τιμολογίων της κάθε επιχείρησης ή επι του τζίρου για την περίοδο κατά την οποία έμεινε κλειστή με κρατική εντολή. Στόχος του παραπάνω είναι η πληρωμή των προμηθευτών (εσωτερικού- εξωτερικού), επι των εμπορευμάτων που σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζονται ως εποχικά (ένδυση – υπόδηση), ώστε αυτά να πουληθούν την περίοδο φθινόπωρο-χειμώνας 2021, έστω και σε χαμηλότερη τιμή. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν απούλητα επομένως και απλήρωτα, γεγονός που θα προκαλέσει την κατάρρευση όλου του Κλάδου, (εισαγωγέων, κατασκευαστών, λιανεμπόρων). Ταυτόχρονα η υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης θα μπορούσε να αποτελέσει επιβράβευση όλων των επιχειρηματιών που ακολουθούν τη νόμιμη οδό της έκδοσης τιμολογίων και αποδείξεων.

 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

 

Επισημαίνοντας και υπογραμμίζοντας, την κρισιμότητα των στιγμών και των καταστάσεων και βέβαιοι για πίστη σας στον δημόσιο διάλογο, θα παρακαλούσαμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη όλα τα ανωτέρω.