MY KTEO

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Αναδρομικά: Λήγουν την Πέμπτη οι αιτήσεις των κληρονόμων- Η διαδικασία


Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους κληρονόμους – δικαιούχους αναδρομικών ποσών για τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων συντάξεων, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας, όπου οι νόμιμοι κληρονόμοι οφείλουν έως την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αλλά και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εφόσον τα διαθέτουν. Εάν δεν διαθέτουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 να επισυνάψουν στην αίτηση τα ζητούμενα έγγραφα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι θανόντες των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, ανέρχονται σε 172.222 και ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 140.000, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιέχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ήτοι:

• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.  
• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.  
• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.
Βέβαια, υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε περιπτώσεις που αφορούν ανήλικους κληρονόμους και οι ενήλικοι έχουν, για παράδειγμα, προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο e-ΕΦΚΑ, ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός.

Οσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση πρέπει να σπεύσουν στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου () και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Τα ποσά που θα επιστραφούν κινούνται μεταξύ 242 και 6.266 ευρώ, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση να έχει δηλώσει πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου.  

Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.6.2015 έως και 12.5.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών του.

Αν ο δικαιούχος συνταξιούχος απεβίωσε εντός του διαστήματος Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016  οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή.

Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από τον νόμο.


Πηγή: Καθημερινή