MY KTEO

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αριστερή παρέμβαση για τη Στερεά Ελλάδα: Η θρασύτητα τους δεν έχει όρια!


Την στιγμή που η πανδημία του κοροναϊού επελαύνει στη χώρα μας, με τους αριθμούς τόσο των νέων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων όσο, και κυρίως, των θανάτων να είναι ιδιαίτερα υψηλοί, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να απαξιώνει τις δομές της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση υλοποιώντας τα όσα δεσμεύτηκε κατά τον πρόσφατο προϋπολογισμό που υπερψήφισε στη Βουλή πριν λίγες μέρες για μειωμένες δαπάνες στην υγεία τοποθετεί το νοσοκομείο της Θήβας στη μέγγενη της συρρίκνωσης και της απαξίωσης. Η αποψίλωση του νοσοκομείου συνεχίζεται και μάλιστα από πολύ σημαντικές ειδικότητες όπως αυτή του Αναισθησιολόγου και του Παθολόγου, στη μεν πρώτη ειδικότητα η μοναδική αναισθησιολόγος, αφού η άλλη γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, μετακινείται στο νοσοκομείο της Χαλκίδας εν όψει μόνιμης πρόσληψής της εκεί, ενώ όσο αφορά την ειδικότητα της Παθολογίας ακόμα περιμένουμε να καλυφθεί η θέση ύστερα από την προκήρυξη της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο Νοσοκομείο Λαμίας λόγω της πανδημίας είναι σαν να έχουν ανοίξει τρεις νέες κλινικές χωρίς γιατρούς, την ώρα μάλιστα που σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν  στο νοσοκομείο  δύο πνευμονολόγοι και δύο εντατικολόγοι λιγότεροι.

Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου κατέρρευσε ο ένας παθολόγος που έμεινε, αφού ο δεύτερος γιατρός προσβλήθηκε από τον ιό. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν μονό δύο παθολόγοι γιατροί για όλους τους ασθενείς που φτάνουν στο νοσοκομείο.

Μιλώντας ακόμα και για αυτές τις θέσεις αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των κενών που παρατηρούνται στη δημόσια υγεία, που ωστόσο είναι πολύ σημαντικές για τη βασική και θεμελιώδη λειτουργία του νοσοκομείου.

Παράλληλα, αυτή η εγκληματική πολιτική δε σταματάει να επιβουλεύεται τεχνικές όπως αυτή της ατομικής ευθύνης και των ατομικών μέτρων προστασίας όπου ρίχνει τις ευθύνες στους κατοίκους για την έξαρση της πανδημίας, παραβλέποντας τις δικές της ευθύνες αναφορικά με την αδυναμία τέλεσης μαζικών τεστ και ιχνηλάτησης, τον συνωστισμό στα ΜΜΜ,  την απουσία ελέγχων στους εργασιακούς χώρους, την απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας. Αντιθέτως, κάνει τα πάντα για την ενίσχυση των ημετέρων ΜΜΕ, των σχολών κατάρτισης (ΚΕΚ) με τα «Σκοιλ ελικικου» και των ιδιωτικών κλινικών, μοιράζοντας αφειδώς πολλά εκατομμύρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει πιστή στον πρωταρχικό της στόχο της ιδιωτικοποίησης της υγείας, στόχος που έχει αποτυπωθεί τόσο από τα στόματα υπουργών της στο παρελθόν όσο και από την πρόσφατη έκθεση Πισσαρίδη που προτείνει συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και αύξηση της αυτονομίας, διοικητικής και οικονομικής, των δημόσιων νοσοκομείων.

Αυτό πρέπει να σταματήσει! Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Να ανατρέψουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για να μην επέλθει κοινωνική καταστροφή!

Δυναμώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε:

-        Άμεση κάλυψη, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, όλων των κενών (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού προσωπικού, καθαριστών/στριων) σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.

-        Ενίσχυση όλων των βαθμίδων της δημόσιας υγείας με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

-        Άμεσο άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ με την απαραίτητη στελέχωσή τους από το κατάλληλο προσωπικό.

-        Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας.

-        Αύξηση των δαπανών για την υγεία.