MY KTEO

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Το αμέσως μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι να αφήσει πίσω της τα φαινόμενα στοχοποίησης


Η Εύβοια είναι από της Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που έχει καταφέρει να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τη διασπορά του κορωνοϊού, τουλάχιστον όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Παρόλα αυτά στον πληθυσμό της επικρατεί φόβος και ανασφάλεια για την εξάπλωση της πανδημίας. Όχι άδικα με μια πρώτη ανάγνωση, αφού τα κρούσματα της νόσου σε πανελλαδικό φαίνεται να μειώνονται με πολύ αργό ρυθμό, παρά το γενικό lockdown και τον περιορισμό πολλών ελευθεριών. Από την άλλη όμως, δικαιολογεί η υφιστάμενη κατάσταση ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν σε στοχοποίηση ή ακόμα και σε «ανθρωποφαγία» μεταξύ των κατοίκων της; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα... όχι. 

Παρόλα αυτά τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Εύβοιας, όχι τόσο σε αστικές, αλλά περισσότερο σε μικρές κοινωνίες, με το άκουσμα ενός κρούσματος, να επικρατεί φόβος και πανικός και σε κάθε περίπτωση αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ως ένα βαθμό οι αντιδράσεις αυτές θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι κατανοητές, αλλά όπως και να το δει κανείς, αδικαιολόγητες. Δεν γίνεται άνθρωποι να εκδιώκονται από τα καφενεία, όταν αυτά ήταν ανοικτά, ή να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε καταστήματα τροφίμων μόνο και μόνο γιατί ήρθαν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών στο eviatop, σε χωριό της Εύβοιας πριν λίγες ημέρες, δεν επετράπη η είσοδος 45χρονης γυναίκας σε mini market, αν πρώτα δεν έδειχνε απόδειξη ότι δεν είναι θετική στον covid. 

Δεν έχουν άδικο λοιπόν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το αμέσως μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι να ξεπεράσει και να αφήσει πίσω της τέτοιου είδους απάνθρωπες και απολίτιστες συμπεριφορές.