MY KTEO

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Νέα μέτρα στήριξης σχεδιάζει η κυβέρνηση - Δεν μελετάται «κούρεμα» χρεών


Σε νέες στοχευμένες κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν διάφοροι σχεδιασμοί, οι οποίοι θα ανακοινωθούν όταν θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν μελετάται «κούρεμα» χρεών, κάτι το οποίο θέτουν εμφατικά θεσμικοί παράγοντες της αγοράς, ωστόσο την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η κυβέρνηση θα έχει έτοιμο σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Το «κούρεμα» ενοικίου 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και η κάλυψη του το 60% της ζημίας των ιδιοκτητών από το δημόσιο είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης και στέλνει μήνυμα και για άλλες παρεμβάσεις.

Και έχει «πολεμοφόδια» η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε την Τρίτη περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και προβλέπει την εισροή κοινοτικών κεφαλαίων 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο έτος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, η πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων άφησε ανοιχτό «παράθυρο» να υπάρξουν αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι σχεδιασμοί
Στο οικονομικό επιτελείο μελετούν διάφορους τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Μερικά από τα εργαλεία αφορούν σε φορολογικές απαλλαγές και ενισχύσεις, όπως αυτές των προγραμμάτων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι Περιφέρειες. Τα συγκριμένα προγράμματα εκταμιεύουν ποσά μη επιστρεπτέα από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή σχεδιάζονται τουλάχιστον δύο ακόμα κύκλοι. Στον πέμπτο κύκλο του Ιανουαρίου και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα η ελάχιστη ενίσχυση που θα καταβληθεί θα είναι τα 1.000 ευρώ, όπως έγινε και στον τέταρτο κύκλο.

Δύσκολο 15ήμερο για τους φορολογούμενους
Πάντως νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν οι τρέχουσες φορολογικές οφειλές, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας που η καταβολή τους πήρε παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος και την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα κι αν έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου, ενώ για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους τρέχουν κανονικά οι δόσεις ρυθμίσεων. Σημειώνεται πως όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων στο διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου μπορούν να ξαναμπούν στην ρύθμιση καταβάλλοντας τη δόση Δεκεμβρίου.

Οφειλές στον «πάγο» έως 30 Απριλίου
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οφειλές που έχουν «παγώσει» μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ειδικότερα, βάσει του σχετικού ΦΕΚ παρατείνονται μέχρι και την 30-4-2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις εφορίες οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), οι οποίες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1-11-2020 έως 30-11-2020, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30-11-2020 και την 31-12-2020.

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων Νοεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ των ανωτέρω προσώπων.

Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2021, που λήγει την 31-12-2020, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021.


Newsbomb.gr