MY KTEO

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Περασμένα... παραγεγραμμένα!


Με αυτό το σκεπτικό ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Χάρης Λακαφώσης, στην εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρόταση του, εισηγήθηκε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, για την υπόθεση της συμμορίας του ποδοσφαιρου, καθώς, όπως είπε η δράση της ατόνησε τον Δεκέμβρη του 2012, αρχές του 2013 και ως εκ τούτου έχει επέλθει παραγραφή αφού είναι πλημμέλημα. .

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι, θεωρεί στημένο τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Βέροια το 2013, προτείνοντας την ενοχή του τότε μεγαλομετόχου της ομάδας της Ημαθίας, Γιώργου Αρβανίτίδη και του παράγοντα Γιώργου Λαναρή, καθώς επίσης των ποδοσφαιριστών Μπάρμπα και Παυλίδη, για τους οποίους μίλησε, για "προκλητικά απαθή" στάση στο πρώτο και τρίτο γκολ του Ολυμπιακού.

Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους, για το αδίκημα της συμμορίας,  πρότεινε την απαλλαγή τους λόγω παραγραφής, καθώς όπως ανέφερε,  η δράση της ατόνησε τον Δεκέμβρη του 2012, αρχές του 2013 και ως εκ τούτου έχει επέλθει παραγραφή αφού είναι πλημμέλημα.

Ετσι, εκτός από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, απαλλαγή πρότεινε για τους: Γιώργο Σαρρή (πρώην πρόεδρο ΕΠΟ), Θόδωρο Κουρίδη,  Αριστείδη Σταθοπουλο, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Νίκο Προύντζο (πρώην παράγοντες ΕΠΟ), Γιώργο Δούρο (πρώην πρόεδρο ΚΕΔ), Θανάση Μπριάκο (πρώην μέλος της ΚΕΔ).

 

Ακόμη, πρότεινε την ενοχή του πρώην διαιτητή Βαγγέλη Δημητρόπουλου, για τον αγώνα Κυπέλλου του 2012, ανάμεσα στην Παναχαϊκή και τον Ολυμπιακό.

 

Απαλλαγή ζήτησε, για τον αγώνα Ολυμπιακός - Ατρόμητος, για τους Μαρινάκη, Σπανό, Αγγελόπουλο, Σα Πίντό καθώς η κατάθεση Φύσσα χαρακτηρίστηκε "περίεργα αβάσιμη".

 

Για τους αγώνες πλέι οφ της Football League το 2012 o κ. Λακαφώσης πρότεινε την απαλλαγή των Κάμπαξη, Ιωαννίδη, Αμπάρκιολη, αλλά  και των "8" βασικών κατηγορουμένων, καθώς όπως τόνισε   υπήρχε η πρόθεση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι, επιτεύχθηκε ο σκοπός. Επομένως η κατηγορία μετατρέπεται σε πλημέλλημα και έχει παραγραφεί.

 

Αθώος σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση είναι και ο πρώην μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης.

 

Στην τετραωρη αγόρευση του ο κ. Λακαφώσης τόνισε: «Υπήρξε μια εξακολουθητική χρησιμοποίηση της δομής της ΕΠΟ και αθέμιτες παρεμβάσεις, όμως φαίνεται ότι μετά τον Νοέμβριο του 2012, αρχές του 2013 άρχισε αυτή η δραστηριότητα να ατονεί και στη συνέχεια διακόπηκε. Υπήρχε μια ευρύτατη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση, πράξη που να συνδέεται μετά από τον Δεκέμβρη του 2012, δεν υπάρχει».

 

Από εκεί και πέρα όμως τα δύο μοναδικά παιχνίδια, που θεωρεί ότι χειραγωγήθηκαν, είναι αυτά του Ολυμπιακού με Βέροια και Παναχαϊκή σε πρωτάθλημα και Κύπελλο αντίστοιχα, καθώς υιοθετήθηκαν πλήρως οι καταθέσεις Γεωργέα, Καλαϊτζίδη.

 

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι, για το μεν πρώτο παιχνίδι κρίνει ότι στήθηκε μόνο από τη φιλοξενούμενη ομάδα, προτείνοντας την ενοχή των Αρβανιτίδη, Λαναρή, Μπάρμπα, Παυλίδη και για το δεύτερο θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο τον διαιτητή Δημητρόπουλο. «Δεν προκύπτει καμία αμφισβήτηση κατά τη γνώμη μου από το βίντεο, ότι ο διαιτητής ενήργησε σκόπιμα», η ατάκα του κ.Λακαφώση.

 

Άξια αναφοράς κι όσα υποστηρίζει ο εισαγγελέας, για τον περιβόητο τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Από τα στοιχεία δικογραφίας δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα χειραγώγησης αγώνα». Ακόμη δε, θεωρεί ότι η... επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, δεν επηρέασε τον διαιτητή Γιάχο που είχε διευθύνει εκείνο το παιχνίδι.

 

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητα των αγώνων που θεωρεί ο κ.Λακαφώσης ότι δεν χειραγωγήθηκαν, μεταξύ άλλων και για το Αστέρας-Ολυμπιακός, στηρίζεται στις εκθέσεις των παρατηρητών για τους διαιτητές, τις οποίες λαμβάνει ως «τεκμήριο αλήθειας με αυξημένη βαρύνουσα σημασία».

 

Σε ό,τι αφορά ακόμη την απόφαση για αθώωση του πρώην προέδρου του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη και του διαιτητή Κάμπαξη, δεν αφορά σε παραγραφή αδικήματος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν υπήρξαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι χειραγωγήθηκε ο αγώνας Λεβαδειακός-Παναιτωλικός, ο οποίος βρισκόταν στη δικογραφία.