MY KTEO

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Η θέση της Λαικής Συσπείρωσης για τον Αναπτυξιακό προγραμματισμό και τη διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Αναφερόμενοι στον προγραμματισμό της Περιφέρειας οφείλουμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε την διαφορετική μας αντίληψη. Η αξιολόγηση του συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα του και χαρακτηρίζεται, συγκεκριμένα, από τα συμφέροντα και τις ανάγκες που ικανοποιεί.

 

Με δεδομένη την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας, που ζούμε, οι ανάγκες και τα συμφέροντα είναι διαφορετικά για κάθε κοινωνική κατηγορία…για κάθε τάξη.

 

Συνεπώς, πρωταρχικό ζήτημα είναι να αποσαφηνιστεί το ποια συμφέροντα θα ικανοποιεί ο συγκεκριμένος προγραμματισμός.

 

Όλοι οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού μας συστήματος ισχυρίζονται πως θα ικανοποιούνται οι ανάγκες όλης της κοινωνίας…. Πως θα εξυπηρετεί - τάχα - το εθνικό συμφέρον και για αυτό χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση…. Η ζωή και η πείρα της, όμως, έδειξαν πως αυτό είναι ένα συνειδητό ψέμα.

 

Χρόνια τώρα μιλούν για ανάπτυξη και χαρακτηρίζουν τον κάθε προγραμματισμό τους αναπτυξιακό, όταν η φτώχεια και η ανέχεια συνεχώς επεκτείνονται στα λαϊκά στρώματα…..Όταν η παραγωγή, η μεταποίηση, η παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων, στην ολιγαρχία του πλούτου και τα μονοπώλια…. Όταν οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

 

Χρόνια τώρα μιλούν για υποδομές που θα εξασφαλίζουν ασφαλέστερη και καλύτερη ζωή, αλλά  στην πράξη οι εργαζόμενοι και τα δημιουργήματα τους βρέθηκαν απροστάτευτοι μπροστά στις φυσικές καταστροφές, που μπορούσαν να προβλεφθούν…. Χωρίς επαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες για την προστασία της ζωής τους.

 

Παρουσιάζουν, με φανταχτερή φρασεολογία, τους δρόμους που έγιναν και όποιες βελτιώσεις υπήρξαν, ύστερα από καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, αποκρύπτοντας πως τα περισσότερα έγιναν με βάση τις επιλογές της ολιγαρχίας του πλούτου ή για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

 

Με άλλα λόγια, η ίδια ζωή αποδεικνύει πως η ανάπτυξη, που αναφέρεστε, έχει ταξικό πρόσημο…. Πως δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο εργαζόμενος λαός…..

 

Αποδείχτηκε, ιστορικά, πως η ανάπτυξη που θα βοηθούσε τον λαό και τον τόπο δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα όσο κυριαρχεί η εκμετάλλευση του…. Όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια και η προστασία της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Οι πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος μιλάνε σήμερα για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας…. Διασταυρώνουν τα ξίφη τους διαφωνώντας σε ορισμένα ζητήματα, αλλά κανένας τους δεν αμφισβητεί πως οι επιπτώσεις του στον λαό και την ζωή του θα είναι ελάχιστες. Θα προκύπτουν παρεμπιπτόντως, εξασφαλίζοντας το δήθεν φιλολαϊκό τους profile.

 

Κανένας από αυτούς δεν αναγνωρίζει πως την μερίδα του λέοντος θα πάρουν και πάλι τα μονοπώλια, οι μεγαλοεργολάβοι και οι καταφερτζήδες μεσάζοντες, που βρίσκονται πίσω από τις προτεραιότητες και τον προσανατολισμό της Ε.Ε.

 

Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μιλάνε για τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και συναγωνίζονται στις προτάσεις, αποκρύπτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξουν νησίδες ευτυχίας σε ένα περιβάλλον με αντιλαϊκό προσανατολισμό.

 

Αποκρύπτουν πως οι όποιες επιλογές της Περιφέρειας είναι προσαρμοσμένες, απολύτως, στα πλαίσια των κυβερνητικών πολιτικών και τους αντιλαϊκούς νόμους, που έχουν συγκεκριμένες και γνωστές συνέπειες για τον λαό….

 

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκτιμούμε πως η συζήτηση για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας και οι αντιπαραθέσεις για το φτιασίδωμα του, βοηθούν στην καλλιέργεια αυταπατών και αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του λαού…..συντηρώντας την συσπείρωση γύρω τους με βάση έναν κομματικό πατριωτισμό, χωρίς αντίκρισμα.

 

Συμμετέχουμε στην συζήτηση και από θέση αρχών επιδιώκουμε :

 

    Να αποκαλύψουμε τον ταξικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου προγραμματισμού.

    Να αποτρέψουμε οτιδήποτε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή των εργαζομένων ή να υποθηκεύσει το μέλλον του λαού και του τόπου.

    Να επιδιώξουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, την ενίσχυση μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προβάλλουμε πως η μοναδική διέξοδος για τον εργαζόμενο λαό βρίσκεται σε έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης…..

 

    Με τα βασικά μέσα παραγωγής να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

    Με κεντρικό σχεδιασμό, που θα διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

    Με αυτοδιοίκηση, που θα εκφράζει πραγματικά τον λαό… Θα συμβάλει αντικειμενικά στην καταγραφή, την ιεράρχηση και την διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, βοηθώντας στον κεντρικό σχεδιασμό…. Θα περιφρουρεί τα λαϊκά δικαιώματα και την περιουσία…… θα εξασφαλίζει τις κοινωνικά αναγκαίες υπηρεσίες χωρίς λογικές εμπορευματοποίησης και ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια.

 

Όσον αφορά τον συγκεκριμένο αναπτυξιακό προγραμματισμό, που με βάση την δική μας, διαφορετική, πολιτική αντίληψη διεκδικούμε…… σημειώνοντας  σαν βασικούς άξονες των προσπαθειών μας :

 

    Διάσωση του ορυκτού πλούτου της Στερεάς από την λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων…. Διαμόρφωση ενιαίου φορέα χαρτογράφησης και σχεδιασμού της αξιοποίησης του, κάτω από αποκλειστικά δημόσιο έλεγχο…. Κατάργηση της τροπολογίας που παραδίδει την ΛΑΡΚΟ στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

    Ενίσχυση του αγροτικού τομέα παραγωγής…. Επιμονή στην ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και συγκεκριμένες αντιστάσεις στην συγκέντρωση της γης…. Έργα αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων και εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις στην Κωπαΐδα, την κοιλάδα του Σπερχειού, τον Δομοκό, την Βόρεια Εύβοια, την Δυτική Βοιωτία και τον κάμπο της Άμφισσας…. Ουσιαστικός έλεγχος των γεωτρήσεων…. Επιτάχυνση των αναδασμών, που καθυστερούν απαράδεκτα….. Συμβουλευτικοί σταθμοί γεωπόνων για την βοήθεια των μικρών καλλιεργητών….Διεκδίκηση φτηνού ρεύματος και καυσίμων , όπου είναι απαραίτητο για την αγροτική παραγωγή…. Πραγματική ασφάλιση της.

 

Ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των βοσκοτόπων και διάθεση τους στους κτηνοτρόφους, με επαρκείς υποδομές ύδρευσης και ολοκληρωμένη κτηνιατρική υποστήριξη.

 

Αλιευτικά καταφύγια όπου χρειάζεται και ταυτόχρονα περιορισμοί στην δραστηριότητα της μηχανότρατας στον Μαλιακό και τον Ευβοϊκό.…..  Περιορισμός στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, που εξυπηρετούν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο.

 

    Σταθερή και επίμονη προσπάθεια για το δικαίωμα όλων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ικανοποιητικές αμοιβές και  πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Η Περιφέρεια δεν θα συμβάλλει στην διαιώνιση του θεσμού των ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εργαζομένων…. Δεν θα βάλει πλάτη στην μερική απασχόληση και τις συμβάσεις έργου…. Δεν θα χρησιμοποιεί υποκριτικά την επίκληση εποχιακών αναγκών.

 

Τακτικοί ουσιαστικοί έλεγχοι για υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς σε κάθε εργοστάσιο, που πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους προστασίας του περιβάλλοντος….. Σε αυτή την κατεύθυνση να συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία καταλληλά οργανωμένη, στελεχωμένη και εξοπλισμένη.

 

Αλλαγή του προσανατολισμού στον καθορισμό βιομηχανικών περιοχών…. Δεν πρέπει να επιλέγονται για αυτό τον σκοπό περιοχές χρήσιμες για άλλη δραστηριότητα…. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει το κόστος των υποδομών τους να επιβαρύνει τος εργαζόμενο λαό.

 

    Ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης στην παραγωγή της ενέργειας…..Χαρτογράφηση των περιοχών που μπορούν να εγκατασταθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς αλλαγή των χρήσης της γης που είναι παραγωγική….. με συνυπολογισμό της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Προβολή των παραγωγικών δυνατοτήτων της Στερεάς Ελλάδας, με αντίστοιχη προσαρμογή της λειτουργίας της Έκθεσης της Λαμίας, που πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά κάτω από δημόσιο έλεγχο.

    Απαίτηση για προσαρμογή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Χώρας στις σημερινές συνθήκες, με στόχο την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων…. Των ανέργων και της πρώτης κατοικίας.

    Επικαιροποίηση των σχεδίων για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία της περιοχής…. Εξασφάλιση της χρηματοδότησης και επιτάχυνση των έργων στις περιοχές που πλήττονται, συχνότερα, περισσότερο.

    Με την αντίληψη πως η υγεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται εμπόρευμα…. Διεκδίκηση ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας…. Επαρκώς εξοπλισμένων και καλά στελεχωμένων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, που πρέπει να αυξηθούν και να καλύψουν και τις πρωτεύουσες των νομών, που θα λειτουργούν αποκλειστικά κάτω από δημόσιο έλεγχο, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες για όλους.

    Ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας για άπορους, ανέργους, ΑμεΑ και μοναχικούς υπερήλικες, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς ανάμιξη, με την μορφή του μεσάζοντα, ΜΚΟ, συμβουλευτικών γραφείων, ιδιωτών και εκκλησίας…. Επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στον πίνακα των ωφελούμενων και προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες.

    Εκσυγχρονισμός, επέκταση και τακτική συντήρηση του οδικού δικτύου που πρέπει να εξασφαλίζει την ασφαλή κυκλοφορία….Προτεραιότητα στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

    Επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων, με τρόπο που να αξιοποιεί τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και να αποκλείει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα…. απαραίτητος όρος….καμιά παραπέρα επιβάρυνση του λαού.

 

Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, που πρέπει να οργανωθεί από δημόσιο φορέα.

 

    Ουσιαστική Συνεργασία με τους Δήμους για την παροχή βοήθειας όπου και όταν χρειάζεται…. Συνεργασία για την οικοδόμηση των δομών κοινωνικής υποστήριξης, την αγροτική οδοποιία, την συντήρηση – ανάδειξη πολιτιστικών ή ιστορικών μνημείων καθώς και των ιαματικών πηγών, χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου και κάθε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Αναφερόμενοι στα χρηματοδοτικά εργαλεία οφείλουμε να σημειώσουμε, από θέση αρχών…..

 

    Απορρίπτουμε την λογική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ ) και των συμβάσεων παραχώρησης, που στην πράξη επεκτείνουν την αντίληψη της ανταποδοτικότητας και επιβαρύνουν τον λαό.

    Απορρίπτουμε την χρησιμοποίηση σχημάτων, που λειτουργούν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, όπως οι γνωστές αναπτυξιακές εταιρείες, που έχουν αμαρτωλό παρελθόν, μια και – χάριν, τάχα, της ευελιξίας, λειτουργούσαν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα.

    Απορρίπτουμε την λογική ιδιωτικών γραφείων συμβούλων, που κατά κανόνα παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα, πουλώντας αέρα.

 

Σε κάθε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο προσβλέπουμε στην οργάνωση καλά στελεχωμένων δημόσιων υπηρεσιών, που θα αξιοποιήσουν χιλιάδες νέους επιστήμονες που παραμένουν άνεργοι ή φεύγουν στο εξωτερικό…. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να επικαιροποιήσουμε τον οργανισμό της Περιφέρειας και να προβλέψουμε την τροποποίηση του όπου και όταν χρειάζεται…..

 

Σε αυτή την λογική, πρόταση μας είναι η συγκρότηση ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, που θα στελεχωθεί με το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό και θα αξιοποιήσει εξοπλισμό που ήδη υπάρχει και φυσικά πρέπει να συμπληρωθεί.

 

Σαν πηγές χρηματοδότησης, βλέπουμε τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων….

 

Φυσικά θεωρούμε σκόπιμη και την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Ε.Ε, που πρέπει να γίνεται με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες.

 

Ειδικά για την αξιοποίηση των προγραμμάτων κρίνουμε πολιτικά σκόπιμο να σημειώσουμε :

 

    Οφείλουμε να διεκδικούμε, σαν Χώρα, προγράμματα σύμφωνα με τις ιεραρχημένες ανάγκες του λαού…….. αρνούμενοι να προσαρμόσουμε την δράση μας στη βάση των επιλογών της Ε.Ε, που ευνοούν κυρίως τα μονοπώλια, τους εργολάβους και μια κάστα υπαλλήλων πρόσφορων στο βόλεμα και με διάθεση να εξυπηρετούν τους σκοπούς της.

    Οφείλουμε να παρεμβαίνουμε ώστε η όποια διαχειριστική αρχή να λειτουργεί με βάση τον σχεδιασμό  που επιλέγεται από τα συλλογικά όργανα και όχι σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που διαμορφώνονται στην λογική της ανταγωνιστικότητας, καλλιεργώντας κατηγοριοποίηση των περιφερειών, ακόμη και τοπικιστικές αντιπαραθέσεις.

    Οφείλουμε να ιεραρχούμε τις ανάγκες του λαού και του τόπου, που καταγράφουμε….. Με βάση αυτή την ιεράρχηση να επεξεργαζόμαστε τις αναγκαίες μελέτες, στα πλαίσια των υπηρεσιακών δυνατοτήτων, που πρέπει να αυξηθούν δραστικά.

 

Έτσι θα ωριμάζουν για αντιμετώπιση τα έργα, που πραγματικά χρειαζόμαστε και δεν θα επιλέγονται εκείνα που απλά έχουν έτοιμες μελέτες.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια οφείλει να έχει ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την υλοποίηση των έργων…. Έναν ενιαίο πίνακα έργων….. Όπου κάθε έργο θα μπορεί να χρηματοδοτείται από διαφορετική πηγή, αλλά θα παρακολουθείται ενιαία από τα συλλογικά όργανα και θα υλοποιείται με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες.

 

Επισημαίνουμε ακόμη πως στην υλοποίηση αυτού του προγραμματισμού με αυτή την πολιτική λογική  θα κρίνουμε και την εισήγηση, που με δική σας ευθύνη δεν ήρθε ακόμη.….