MY KTEO

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Μεγάλη η ενδοοικογενειακή διασπορά - «Δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης»


Στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού, παρά το lockdown, κατέληξε η Γαρυφαλιά Πουλάκου, λοιμωξιολόγος του Σωτηρία.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επισήμανε τη μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά

και σημείωσε: «έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και τα δείγματα από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής στη διατήρηση του πανδημικού κύματος είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει εντελώς στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» εξήγησε.

Όπως εξήγησε το πρόβλημα εντοπίζεται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη 'ποσότητα' της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση... Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά», τόνισε και ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες η εικόνα είναι καλύτερη στο νοσοκομείο όπου εργάζεται.

«Η εικόνα στην Αθήνα έχει βελτιωθεί. Ειδικά στο νοσοκομείο μας έχουμε μικρότερο αριθμό εισαγωγών πλέον. Υπάρχουν κενές κλίνες σε θαλάμους και στις ΜΕΘ" και πρόσθεσε ότι "έχει μειωθεί και η εισροή ασθενών στο νοσοκομείο και η εισροή από την νοσηλευτική πτέρυγα προς τη ΜΕΘ... Τώρα πια οι διασωληνώσεις είναι πιο αραιές, μία με δύο την εβδομάδα...», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Πουλάκου έκανε έκκληση στους ασθενείς να μην μένουν στα σπίτια τους με πυρετό 7 και 10 ημέρες, αλλά «να προσέρχονται στο σύστημα υγείας για αντιμετώπιση».

topontiki.gr