MY KTEO

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Καταβύθιση εισοδημάτων - Δεύτεροι σε απώλειες στην Ε.Ε. λόγω πανδημίας και καραντίνας

 

Άλλη μία θλιβερή «πρωτιά» κατέκτησε η Ελλάδα πανευρωπαϊκά, αυτή τη φορά στις απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι οι Έλληνες, και μάλιστα οι χαμηλόμισθοι, δέχτηκαν το πιο σκληρό χτύπημα στην Ευρώπη από την πανδημία, μαζί με τους Κροάτες, καθώς έχασαν μέσα στο 2020 το 12% του εισοδήματός τους.

Μάλιστα η Ελλάδα παρουσιάζει και μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλουσίων στον τομέα αυτόν, καθώς τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα εμφανίζονται να έχουν σχεδόν τις μισές απώλειες (6,5%). Η ανισότητα λοιπόν στην Ελλάδα εις βάρος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων καταδεικνύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς η χώρα μας είχε το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ε.Ε. μετά την Κροατία, όπου χάθηκε το 13% του εισοδήματος των χαμηλόμισθων.

Γενικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία είναι ανόμοιος μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ιδιαίτερα ισχυρός για τις πιο ευάλωτες ομάδες εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι χαμηλόμισθοι εμφανίζονται να έχουν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι οι υψηλόμισθοι στα μισά κράτη - μέλη. 
Η έρευνα της Eurostat υπολογίζει ότι συνολικά οι απώλειες εισοδήματος για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται στο 5%.

Τρίτοι μετά τα μέτρα
Η Eurostat εκτίμησε και το πώς διαμορφώθηκε η απώλεια εισοδήματος μετά τα μέτρα που επιστράτευσαν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. για να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Τα μέτρα λοιπόν της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να ήταν τόσο αποτελεσματικά, αφού και με αυτό το κριτήριο η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση στην απώλεια εισοδήματος πίσω από την Κροατία και τη Γαλλία. 

Επίσης από τους πίνακες της Eurostat προκύπτει ότι οι γυναίκες στη χώρα μας δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα σε ό,τι αφορά την απώλεια εισοδήματος από την εργασία, κατηγορία στην οποία επίσης είναι δεύτερη η Ελλάδα.

Οι μισθολογικές απώλειες για τους εργαζομένους στην Ελλάδα προέρχονται περισσότερο από την αναστολή συμβάσεων και λιγότερο από τη μείωση του ωραρίου και την ανεργία. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.: η ανεργία δεν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στη μείωση του εισοδήματος των πολιτών. Ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η απουσία από τη δουλειά ή η μείωση του ωραρίου εργασίας.

Ποιοι τομείς δεινοπαθούν
Οι μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος λόγω αναστολών παρατηρήθηκαν στους τομείς της εστίασης, της διαμονής, των τεχνών και της διασκέδασης. Είναι ενδεικτικό της κρίσης που αντιμετώπισαν (και αντιμετωπίζουν ακόμη) οι κλάδοι αυτοί το γεγονός ότι τον Απρίλιο σχεδόν στις μισές χώρες της Ε.Ε. πάνω από 50% των εργαζομένων ήταν απόντες ή έπαιρναν κάποιο επίδομα από την κυβέρνηση. 

Νέοι και γυναίκες οι ευάλωτοι
Περισσότερο μειώθηκε το εισόδημα (κυρίως λόγω απώλειας εργασίας) στους προσωρινά εργαζομένους, στους νέους (16 - 24) και στις γυναίκες.
● Οι νέοι έχασαν πάνω από τα διπλάσια έσοδα σε σχέση με τους ενήλικους εργαζομένους (25 - 65). 
● Οι γυναίκες βγήκαν περισσότερο χαμένες, καθώς περισσότερες γυναίκες εργάζονται στους προαναφερθέντες τομείς.
Μάλιστα, οι μεγαλύτερες διαφορές σε απώλεια εισοδήματος παρατηρήθηκαν στην Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.

«Τουλάχιστον οκτώ ψέματα»
Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσαν πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή για τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν ενάντια στην πανδημική κρίση. Για την ακρίβεια του χρέωσαν «τουλάχιστον οκτώ ψέματα»:
● Ψέμα 1: Οι δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την πανδημία ανέρχονται σε 24 δισ. ή 13 δισ.
Αλήθεια: Οι κρατικές δαπάνες για την πανδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου ανέρχονται σε μόλις 6,7 δισ., εκ των οποίων τα 3,1 είναι δάνεια. Το επιβεβαιώνει ευθέως η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
●Ψέμα 2: Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σχέση με το 2014.
Αλήθεια: Επί ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία αυξήθηκαν από 4,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2014, σε 5,1 % του ΑΕΠ, αύξηση περίπου 1 δισ.
● Ψέμα 3: Η Ν.Δ. αύξησε κατά 786 εκατ. τις δαπάνες για την Υγεία λόγω της πανδημίας.
Αλήθεια: Το σύνολο της επιπλέον ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το 2020 θα είναι κάτω από 400 εκατ.
● Ψέμα 4: Η ανεργία μειώθηκε στη χώρα εν μέσω πανδημίας.
Αλήθεια: Οι εργαζόμενοι στη χώρα μειώθηκαν. Το φετινό 11μηνο είναι το χειρότερο για την απασχόληση από το 2012. Οι νέες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 40.500. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή καταγράφονται ως εργαζόμενοι.
● Ψέμα 5: Καμία χώρα στην Ε.Ε. δεν προχωρά σε αναπλήρωση του μισθού των εργαζομένων όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλήθεια: Το κράτος αναπληρώνει τον μισθό των εργαζομένων στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.
● Ψέμα 6: Οι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα είχαν την τρίτη μεγαλύτερη προστασία στο εισόδημά τους σε όλη την Ευρώπη χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης.
Αλήθεια: 1. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας υφίστανται την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος – μετά και τα μέτρα της κυβέρνησης – στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη μείωση από εμάς έχουν μόνο η Κροατία και η Κύπρος (Eurostat). 2. Συνολικά οι πολίτες στη χώρα μας βιώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη. 3. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.
● Ψέμα 7: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε ποτέ τους στόχους.
Αλήθεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, κλείνοντας τις αξιολογήσεις, γι’ αυτό και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα θέτοντας το τέλος των μνημονίων.
● Ψέμα 8: Σε επίπεδο εννεαμήνου 2020 η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αλήθεια: Η ύφεση στην Ελλάδα το εννεάμηνο είναι 8,5%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 7,5%, γεγονός που μας έφερε στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη.


topontiki.gr