MY KTEO

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Στα σκαριά ο «νέος Τειρεσίας» - Θα καθορίζει εάν μπορεί ο οφειλέτης να λάβει δάνειο από την τράπεζα


Τη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι ο νέος Τειρεσίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αναμένεται σε συνεργασία και με τις τράπεζες να ξεκινήσει να υλοποιεί εντός του 2021.Ο σχεδιασμός αφορά στη σύσταση «Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης», η οποία θα δημιουργεί το οικονομικό προφίλ κάθε πολίτη με βάση τα δάνεια που έχει λάβει αλλά και τις οφειλές που έχει προς το Δημόσιο.

Η Αρχή θα διαμορφώνει το προφίλ κάθε ιδιώτη ή επιχείρησης με βάση τη συμπεριφορά του ως προς την αποπληρωμή των οφειλών του. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε φυσικού προσώπου ή επιχείρησης τόσο για όσους έχουν ήδη δανειστεί όσο και για εκείνους που θέλουν να λάβουν δάνειο.

H πρόταση σύστασης της συγκεκριμένης Αρχής περιλαμβάνεται στο πρώτο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που κατατέθηκε στην Κομισιόν και συζητείται αυτή την περίοδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα λειτουργεί μια Κεντρική Υπηρεσία η οποία θα ενημερώνει σε ετήσια βάση το σύστημα με το ιστορικό πληρωμών κάθε δανείου.

Ενιαία βάση δεδομένων
Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων για νοικοκυριά, επιχειρήσεις με τις οφειλές τους σε Δημόσιο, φορείς του Δημοσίου, Τράπεζες. Ο συγκεκριμένος φορέας θα «αξιολογεί» τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών των πολιτών αλλά και θα συμβάλλει στην παροχή νέων πιστώσεων σε όσους επιθυμούν να λάβουν δάνειο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας «κρατικός Τειρεσίας», ένα έργο το οποίο σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, θέτει σε ρεαλιστικές βάσεις τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων που πωλούν οι τράπεζες, ενώ συμβάλει στην δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης των χρεών του ιδιωτικού τομέα.

Με τη λειτουργία του φορέα όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση θα απευθύνεται σε τράπεζα ή σε κάποια επιχείρηση για δάνειο ή συνεργασία θα «ελέγχεται» το σύνολο της πιστοληπτικής του συμπεριφοράς, αλλά και των οφειλών του προς όλους τους φορείς, ώστε ο εμπλεκόμενος, τράπεζα ή επιχείρηση, να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη χορήγηση πίστωσης με βάση τη συμπεριφορά του ενδιαφερομένου και όχι με βάση τα εισοδήματα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μόνο εργαλείο που υπάρχει είναι η Τειρεσίας ΑΕ, στην οποία καταγράφονται μόνο καταγγελμένες οφειλές, προσημειώσεις και υποθήκες.

Σκανάρισμα όλων των οφειλών
Ο φορέας αυτός θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και για τον σκοπό αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους.

Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που θα συγκεντρώνονται ενώ η τήρηση των δεδομένων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση εξετάζεται να γίνεται εφ’ όρου ζωής. Οι φορείς του Δημοσίου και οι χρηματοδοτικοί φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να τα επικαιροποιούν διαρκώς.

Το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση ενός γραφείου πιστοδοτικής συμπεριφοράς (credit bureau), στο οποίο θα κοινοποιούνται για κάθε πολίτη ή επιχείρηση, τα χρέη προς έχει προς:
- Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα
- ΕΦΚΑ και άλλα Ταμεία από απλήρωτες εισφορές
- Δήμοι για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις κλπ.
- Τράπεζες για δάνεια κάθε μορφής
- ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς
- Εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, για απλήρωτους λογαριασμούς
- Εταιρείες ύδρευσης, για απλήρωτους λογαριασμούς.


Newsbomb.gr