MY KTEO

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Αφορολόγητο: Συνεχίζεται το «κυνήγι» των αποδείξεων - Ποιες αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση


Φτάνοντας στο τέλος του 2020, οι φορολογούμενοι έχουν μόλις λίγες ημέρες στην διάθεσή τους, προκειμένου να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό «ηλεκτρονικών» συναλλαγών.

Ο φοροτεχνικός Σάντρα Γεράγγελου μας ενημερώνει για τις αλλαγές που σκέφτεται η κυβέρνηση όσον αφορά στις αποδείξεις και το «κτίσιμο» του αφορολόγητου.

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2020, το απαιτούμενο ποσό συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων ανέρχεται σε ποσοστό 30% του εισοδήματος.

Όπως επισημαίνει η κυρία Γεράγγελου είναι:

Δύο οι μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2019
Πρώτον το ποσοστό 30%, υπολογίζεται στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο τεκμαρτό, όπως ίσχυε (εφόσον αυτό ήταν μεγαλύτερο από το πραγματικό). Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, αφορά τους υπόχρεους συλλογής αποδείξεων.

«Πλέον, υπόχρεοι είναι όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος» διευκρινίζει η φοροτεχνικός. Δηλαδή ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες και όχι μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες» επισημαίνει η κυρία Γεράγγελου.

«Με αυτό τον τρόπο, η συλλογή των αποδείξεων ουσιαστικά αποσυνδέεται από το αφορολόγητο» διευκρινίζει η κυρία Γεράγγελου. Συνεχίζει και φέτος να ισχύει η «ποινή» 22% επιπλέον εφόσον δεν καταφέρουμε να συλλέξουμε το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.

Παράδειγμα: Eάν κάποιος όφειλε να συγκεντρώσει 1.000 ευρώ αποδείξεις αλλά τελικά συγκέντρωσε 600 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 22% στην διαφορά, δηλαδή 88 ευρώ.

Εξαίρεση από την συλλογή αποδείξεων έχουν οι κάτωθι κατηγορίες:
  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι λόγω της πανδημίας οι καταναλωτές δεν κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα να έχει πέσει πάρα πολύ η κατανάλωση.

«Τα σενάρια που εξετάζει ειδικά για την φετινή χρονιά το υπουργείο Οικονομικών λόγω της πανδημίας είναι δύο» είπε η φοροτεχνικός.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εξετάζεται η επιμήκυνση του έτους όσον αφορά στην συλλογή των αποδείξεων. Δηλαδή να δοθεί επιπλέον χρόνος στους φορολογουμένους έως τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Ένα δεύτερο σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι η μείωση του ποσοστού 30%, δεδομένου ότι τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και κατ’ επέκταση μειώθηκαν κατά πολύ οι δαπάνες των νοικοκυριών.

Αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο του Σκάι, αν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αλλάξει το όριο του 30% για τις e-αποδείξεις, σημείωσε πως «είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο για δύο λόγους: πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος η κατανάλωση πέφτει, όπως την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες, και, δεύτερον, ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε.

Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα». Ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους. Ήδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές». «Άρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι παραπάνω» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.


Newsbomb.gr