Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας


Υλικά Συνταγής:
Για το μοσχάρι
1.200 γραμ. μοσχάρι (χτένι από σπάλα)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
400 γραμ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
3-4 κόκκοι μπαχάρια
1 κ.γλ. ζάχαρη
4-5 κλωνάρια μαϊντανός
4 κλωνάρια σέλινο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
500 γραμ. φρέσκο γάλα χλιαρό
2-3 γαρίφαλα
1 μικρό κρεμμύδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το κοκκινιστό μοσχάρι
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για να γίνει το κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας πεντανόστιμο.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμμένο κρεμμύδι και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο, τ’ αφήνουμε να μαραθούν για 5΄-6΄. Τρίβουμε με κουτάλι τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια, τη ζάχαρη, τα κλωνάρια σέλινο, το μαϊντανό και την ψιλοκομμένη ντομάτα.

Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

Για τον πουρέ μελιτζάνας
Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 250°C για 25΄- 30΄ μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Αφού κρυώσουν λίγο χαράζουμε και αφαιρούμε με κουτάλι τη σάρκα τους σε μπολ. Τη λιώνουμε με πιρούνι ή στο μίξερ. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση.

Πάνω στο 1/2 κρεμμύδι καρφώνουμε τα γαρίφαλα και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το γάλα να ζεσταθεί. Ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι 5΄ για να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα, και ψήνουμε 2΄- 3΄.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και την αφήνουμε να δέσει για 5΄- 6΄. Αφού δέσει, την αποσύρουμε και προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε πιάτο, πουρέ μελιτζάνας και πάνω βάζουμε το κρέας με τη δεμένη σάλτσα του.


argiro.gr