MY KTEO

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Μεγάλης σημασίας νίκη κατέγραψε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 


Μεγάλης  σημασίας νίκη κατέγραψε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στον πολυετή και πολυεπίπεδο αγώνα, τον οποίο δίνει  για την εξασφάλιση υψηλότερων χρηματοδοτήσεων. Έναν αγώνα για να υλοποιήσει περισσότερα έργα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να μεγιστοποιήσει τις δράσεις κοινωνικής μέριμνας.

Είναι γνωστό, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εμφάνιζε για χρόνια πλασματικό ΑΕΠ λόγω της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και εξαιτίας αυτού στερήθηκε τεράστια ποσά που δικαιούτο. Περιορίστηκε σε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δεν ήταν αντίστοιχες, ούτε με την πραγματική οικονομία, ούτε και με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Την εικόνα αυτή έρχεται να αλλάξει το σχέδιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, το οποίο ολοκληρώθηκε, εστάλη από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριστικοποίηση και κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πλέον δεν καταλαμβάνει  την τελευταία θέση, όπως προβλεπόταν αρχικά και όπως συνέβαινε έως σήμερα.Με βάση τη νέα κατανομή, διατίθεται στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας  2021-2027, το 5% περίπου της συνολικής χρηματοδότησης των Περιφερειών, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό του πληθυσμού της Στερεάς Ελλάδας στη χώρα.  Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 403.288.795 ευρώ. Είναι σχεδόν διπλάσια η χρηματοδότηση σε σχέση με σήμερα, αφού το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 (κατανομή 2013) έχει ύψος μόλις 215.738.576 ευρώ.