MY KTEO

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Κρατικός Τειραισίας για υποχρεώσεις επιχειρήσεων-νοικοκυριών


Στη σύσταση ενός «κρατικού Τειραισία» που θα καταγράφει το σύνολο της οικονομικής συμπεριφοράς των καταναλωτών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Η συγκεκριμένη δράση έχει συμπεριληφθεί στο αρχικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο και έχει υποβληθεί στην Κομισιόν για διαβούλευση.

Το σχέδιο είναι μέρος μιας προσπάθειας για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Σε αυτό προβλέπεται, όπως σημειώνεται στο σχέδιο «η ανάπτυξη μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, δημοσίου γραφείου πιστώσεων και παρατηρητηρίου πιστωτικής επέκτασης που θα χρησιμεύσουν στην κάλυψη μερικών από τα υπάρχοντα πληροφοριακά κενά τα οποία εμποδίζουν σήμερα την επιτυχή ροή πιστώσεων και την παρακολούθηση κινδύνων».

Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, η υπηρεσία θα λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα χρειαστεί χρόνος για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αρχείου. Σε αυτό θα καταγράφεται το σύνολο των οικονομικών δεδομένων, τόσο τα δάνεια επιχειρήσεων και καταναλωτών, όσο και οι οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μπορεί να αξιολογηθεί πλήρως το πιστωτικό προφίλ.

Στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται κυρίως από την NextGen EU. Όπως εξήγησε, το μέγεθος του φακέλου και η σύνθεσή του αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχουν παρατεταμένο και βιώσιμο αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις βασίζονται και συμπληρώνουν παλαιότερες και τρέχουσες πολιτικές στο πλαίσιο της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας που αντικατοπτρίζει επίσης ευρωπαϊκές προτεραιότητες.


euro2day.gr