MY KTEO

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

"Αναγέννηση"... της αγοράς PC και laptop ελέω πανδημίας - Eκτίναξη ζήτησης και ελλείψεις ως το 2022


Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές έζησαν την... "Αναγέννηση”, καθώς οι πωλήσεις τους εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που είχε να δει ο πλανήτης από την εποχή που έκανε το ντεμπούτο του το iPhone, το 2007. Μάλιστα, οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν ακόμη μπροστά τους πολλούς μήνες έως ότου καταφέρουν να καλύψουν τις εκκρεμείς παραγγελίες, σύμφωνα με στελέχη και αναλυτές της αγοράς.

Η αιτία που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών δεν είναι άλλη από την πανδημία του κορονοϊού. Οι αυξημένοι περιορισμοί και τα lockdowns που επιβλήθηκαν ελέω πανδημίας εκτίναξαν τις ανάγκες για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τηλεργασία, που με τη σειρά τους αναζωπύρωσαν την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα την τελευταία δεκαετία λόγω της κυριαρχίας των smartphones.

"Όλη η αλυσίδα εφοδιασμού έχει κορεστεί όσο ποτέ άλλοτε", αναφέρει στο Reuters ο Gregg Prendergast, πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής υπολογιστών Acer Inc. για την Αμερική. 

Οι ετήσιες αποστολές υπολογιστών ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 300 εκατομμύρια το 2008, ενώ προσφάτως είχαν υποχωρήσει στα 250 εκατομμύρια. Λίγοι, μάλιστα, περίμεναν μια αναβίωση του κλάδου.

Ωστόσο, πλέον, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποστολές υπολογιστών θα διαμορφωθούν για το σύνολο του 2020 και πάλι γύρω στα 300 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι πωλήσεις των tablets παρουσιάζουν δε ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys, μέχρι το τέλος του 2021, οι εγκατεστημένοι υπολογιστές και tablet θα φτάσουν τα 1,77 δισεκατομμύρια μονάδες, από 1,64 δισεκατομμύρια που ήταν το 2019, καθώς η πανδημία ανάγκασε πολλές οικογένειες που μέχρι πρότινος είχαν έναν υπολογιστή στο σπίτι, να διαθέτουν πλέον έναν για κάθε παιδί που σπουδάζει ή για κάθε τηλεργαζόμενο.

Από τη μεριά τους, οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλανήτη, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση, διεύρυναν την αλυσίδα των προμηθευτών τους, επιτάχυναν την παραγωγή τους, ενώ σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν βελτιωμένα μοντέλα το επόμενο έτος. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά. 

Ο Prendergast αναφέρει ότι η Acer προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος για τη ναύλωση αεροσκαφών προκειμένου να αποστέλλει απευθείας τις παραγγελίες στους πελάτες της, ενώ ναυλώνει πλοία και τρένα ώστε να επιταχύνει κατά έναν μήνα τις μεταφορές των προϊόντων της. Και πάλι, όμως, δεδομένης της αδυναμία των γραμμών συναρμολόγησης να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση, ορισμένες πελάτες θα πρέπει να περιμένουν τέσσερις μήνες για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους. 

Εξάλλου, η προμήθεια οθονών και επεξεργαστών είναι δύσκολη, παρότι πολλοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου έχουν επαναλειτουργήσει μετά τα lockdowns, σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου. Οι τελευταίοι προσθέτουν, μάλιστα, ότι οι εκτιμήσεις τους για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2021 θα ήταν υψηλότερες εάν δεν υπήρχαν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρότι δε οι αρχικές, επείγουσες ανάγκες έχουν σε έναν βαθμό καλυφθεί μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους διατηρεί την πίεση στον κλάδο, σύμφωνα με τον Ishan Dutt, αναλυτή της Canalys.

Εν των μεταξύ, τα κρατικά προγράμματα ενίσχυσης των σχολείων και των επιχειρήσεων που έχουν θεσπίσει πολλές χώρες θα μπορούσε να επεκτείνει την πίεση στον κλάδο έως και το 2022, αναφέρει ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων IDC.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες παραγωγής υπολογιστών ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τους επόμενους μήνες, νέες αναβαθμισμένεες συσκευές, ικανές να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης. Για παράδειγμα, θα διαθέτουν καλύτερες κάμερες και ηχεία για να καλύπτουν τις ανάγκες τηλεδιάσκεψης, ή θα παρέχουν πρόσβαση σε 4G και 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο Sam Burd, πρόεδρος της εταιρείας υπολογιστών Dell Technologies Inc, ανέφερε αυτό τον μήνα ότι η "αναγέννηση" της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών σύντομα θα οδηγήσει στην κυκλοφορία συσκευών με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα απλοποιήσει εργασίες όπως η σύνδεση και η απενεργοποίηση των καμερών.

Σε ό,τι αφορά την Dell, οι ηλεκτρονικές παραγγελίες που έχει δεχθεί η εταιρεία από τους καταναλωτές το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 62% σε σύγκριση με πέρυσι. 


capital.gr