MY KTEO

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Τι είπε ο Βαγγέλης Κούκουζας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τουριστική επένδυση τύπου resort στο Δήμο Καρύστου


Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Ειδικό  Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με θέμα: «Δημιουργία  σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort στο Δήμο Καρύστου του νομού Ευβοίας της  εταιρείας "ΑΡ ΕΣ ΑΡ ΗΓΚΛ ΡΙΖΟΡΤ ΕΥΒΟΙΑ Μ.ΕΠ.Ε."», συζητείται αυτήν την ώρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Βαγγέλης Κούκουζας τοποθετήθηκε πρώτος για το θέμα και στη συνέχεια αποχώρησε λόγω του θανάτου του γαμπρού του. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων: 

«Το επενδυτικό αυτό έργο προβλέπεται να επιφέρει μία σειρά από άμεσες και έμμεσες θετικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο σε Εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. 

Αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 220 νέες θέσεις εργασίας και οι συνθήκες θα είναι μόνιμου τουρισμού. 

Χαρακτηριστικά μπορεί να εκτιμηθεί ότι σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την έναρξη εκπόνησης του ως άνω σχεδίου μπορεί να δημιουργηθούν 2000 περίπου νέες ετήσιες μονάδες εργασίας πολλώ δε μάλλον κατά τη χρονική περίοδο πλήρους ανάπτυξης των εργοταξίων και έσοδα από την διαμονή στα ξενοδοχεία την αύξηση επισκεψιμότητας της περιοχής την αξιοποίηση τν παραθαλάσσιων περιοχών, θαλάσσιες μεταφορές, κ.α. 

Παράλληλα ο επενδυτής πρέπει να δεσμευτεί να παράσχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες, και πρακτική εξάσκηση νέων της τοπικής κοινωνίας καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων στο μέγιστο βαθμό. Η ανάπτυξη του συγκροτήματος θα ενισχύσει σημαντικά και την αξία των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή με την επένδυση να αποτελεί μία νέα, σταθερή πηγή εσόδων για το Δήμο Καρύστου(Δημοτικά τέλη, τέλος παρεπιδημούντων). 

Το θετικό αποτύπωμα στην περιοχή γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις που θα συνοδεύουν την επένδυση, δρόμοι, μαρίνα, κ.α. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, υψηλής αισθητικής πόλο τουρισμού και αναψυχής που συμβάλλει ώστε η Εύβοια να αποκτήσει την θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη. Αποτελεί όμως και ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης που λειτουργεί ως κάλεσμα για νέες επενδύσεις στην Εύβοια. 

Μπαίνει μπροστά λοιπόν το μέλλον, μέσα από μία εμβληματική επένδυση που σχεδιάστηκε με γνώμονα το περιβάλλον, την ισόρροπη ανάπτυξη και τη διάχυση των οφελών σε όσο το δυνατόν περισσότερους από το Δήμο Καρύστου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σε μία δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό και την οικονομία πραγματοποιείται μία σημαντική επένδυση η οποία απελευθερώνει την πραγματική δυναμική όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Εύβοιας. 

Η εμβληματική δημόσια στρατηγική επένδυση με διαδικασία fast track αποτελεί μία επένδυση η οποία έχει και τα ποσοτικά(προϋπολογισμό, θέσεις εργασίας) αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (προώθηση της καινοτομίας, προστασία του περιβάλλοντος) που προβλέπει ο νόμος και η οποία επιφέρει αποτελέσματα σημαντικής εκτάσεως στη συνολική οικονομία μας και δημιουργεί προστιθέμενη αξία τόσο για τη χώρα όσο και για τους πολίτες της, και απαντούν στην κρίση και στο κλίμα αποεπένδυσης. 

Οι εμβληματικές δημόσιες στρατηγικές επένδυσης στον τομέα του τουρισμού, η ανέγερση – οικοδόμηση στο σημείο αυτό ξενοδοχειακών μονάδων, κέντρων αναψυχής και παραθαλάσσιων έργων υποδομής- μαρίνες, μπορεί να επιφέρει άμεσα και διατηρήσιμα οφέλη προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, την αναβάθμιση των σχετικών περιοχών, την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού, την οικονομική ανάκαμψη.