MY KTEO

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα σήμερα με αποστάσεις, διπλά SMS στο 13033 για τραπέζια, μάσκες και γιορτές μέχρι τις 10 μ.μ.

 


Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφοτερικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάσκες, αποστάσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας, αστυνομία, SMS στο 13033 και άλλα πολλά.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί κάνουν έκκληση για «κοινωνική φούσκα» σήμερα, με τους πολίτες να μαζεύονται σε σπίτια με ανθρώπους του οικίου περιβάλλοντος για να μην υπάρξει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού.

Γιορτές μέχρι τις 10 το βράδυ

Παρόλο που ο κόσμος μπορεί να φάει με τους αγαπημένους του ανθρώπους σήμερα, μπορεί να το κάνει μέχρι τις 10 το βράδυ όταν και ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Για τους παραβάτες τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά καθώς η οδηγία που έχει δοθεί είναι «στο δρόμο να κυκλοφορούν μόνο τα ασθενοφόρο και όσοι πηγαίνουν σε φαρμακεία ή νοσοκομείο».

Η αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη με μπλόκα όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

Τραπέζι έως 9 άτομα από δύο οικογένειες με αποστάσεις

Οι συναθροίσεις επιτρέπονται σήμερα όπως προείπαμε μέχρι 9 άτομα. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού συνεχίζουν να απαγορεύονται. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Στις συστάσεις του το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει και τα εξής μέτρα προστασίας:

- Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων

- Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου

- Υγιεινή των χεριών

- Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) και ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Τσουχτερά πρόστιμα για τα "υπεράριθμα" τραπέζια

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις στις συναθροίσεις το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Δύο sms για τη μετακίνηση - Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά. Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

"Ιδιαίτερα για ανήμερα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα –μέλη της ίδιας οικογένειας– αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.