MY KTEO

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Λαμπάτος: «Ο Μάρκος Σεφερλής μου έριχνε 15 σφαλιάρες κάθε βράδυ. Πήγαινα με κλάματα στην παράσταση»


Ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Λαμπάτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σάσα Σταμάτη αποκάλυψε πως δέχτηκε πάνω στη σκηνή του θεάτρου ψυχολογική και σωματική βία από το δημοφιλή ηθοποιό και θιασάρχη Μάρκο Σεφερλή.

Ο Γιώργος Λαμπάτος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Μάρκος Σεφερλής μου έριχνε 15 σφαλιάρες κάθε βράδυ και οι σφαλιάρες αυτές ήταν αληθινές».

Γιώργο, είχες βγει στο παρελθόν και είχες μιλήσει για τη συνεργασία σου με τον Μάρκο Σεφερλή. Είχες εκφράσει παράπονα. Τι είχε συμβεί;
Είχαν συμβεί σε αυτή τη συνεργασία τραγικά πράγματα. Η μεγαλύτερη τραγωδία που είχε συμβεί σε μένα ήταν στην παράσταση «Ο Ηλίας του 16ου» που είχε ανέβει στο Θέατρο «Μινώα» σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Εγώ έπαιζα το ρόλο του Βέγγου, συμπρωταγωνιστικό ρόλο δηλαδή, και ο Σεφερλής έπαιζε το ρόλο του Χατζηχρήστου. Στο ρόλο αυτό ο Βέγγος «τρώει» σφαλιάρες για να φύγει από το Τμήμα όπως θυμάστε. Αυτές οι σφαλιάρες ήταν αληθινές. Έπρεπε δηλαδή στην παράσταση αυτή να φάω 10-12 σφαλιάρες όπως ήταν σκηνοθετημένο το έργο, οι οποίες η μία ήταν πιο δυνατή από την άλλη. Ήμουν παιδί, μόλις έβγαινα στο θέατρο καλά καλά, και άρχισε να με πονάει αυτό το πράγμα και διαμαρτυρήθηκα.

Του είπα: «Μάρκο, τι γίνεται, ρε συ, πονάω», μου απάντησε: «Μου ξέφυγε». Δίναμε 7 παραστάσεις την εβδομάδα την εποχή αυτή σ’ ένα θέατρο γεμάτο. Την άλλη μέρα, πιο δυνατές οι σφαλιάρες. Να έχω φτάσει σ’ ένα σημείο να μην ξέρω τι να κάνω. Διότι αν αντιδρούσα με κάποιον τρόπο άσχημο, θα σταμάταγα μια παράσταση γεμάτη από κόσμο. Βγάζανε πολλά λεφτά και πίστευα ότι θα καταστραφούμε ακόμα χειρότερα. Θα μου λέγανε: «Του ξέφυγε μια σφαλιάρα κι εσύ αντέδρασες με τέτοιον τρόπο; Και δημιουργείς πρόβλημα στον πρωταγωνιστή;». Ήμουν υποχρεωμένος να κάθομαι να τρώω 15 σφαλιάρες τη μία πιο δυνατή από την άλλη σε σημείο που να πηγαίνω σπίτι μου και όταν έφτανε η ώρα να πηγαίνω στην παράσταση, να πηγαίνω με κλάματα, διότι θα έπρεπε να υποστώ το ξύλο.

Στα παρασκήνια τι σου έλεγε ο Μάρκος;
Δεν είχαμε πολλά πολλά. Ήταν απόμακρος, δεν είχαμε και σχέσεις ιδιαίτερες. Εγώ για το ρόλο αυτό ήμουν επιλογή της Τίνας Σακελλάριου, που του έδωσε το έργο. Αυτός δεν είχε σκοπό να πάρει εμένα, προφανώς από εκεί ξεκίνησε αυτό το μένος εναντίον μου, γιατί μάλλον είχε άλλον να πάρει για το ρόλο του Βέγγου.

Πήγαινα με κλάματα στην παράσταση. Έπρεπε να υποστώ ένα ψυχολογικό θρίλερ, όπου δεν ήξερα πώς να αντιδράσω και εγώ έριχνα και το βάρος στον εαυτό μου, που δεν έκανα κάτι παραπάνω. Είχα σοκαριστεί με αυτό το πράγμα. Αλλά δεν μπορούσα να σταματήσω και την παράσταση. Έφτασα όμως στο σημείο, εκτός από τον Μάρκο, να πάω και στον επιχειρηματία, τον Γιαννακό που είχε τότε το Θέατρο «Μινώα», να διαμαρτυρηθώ για αυτό το πράγμα. Να του μιλήσει κάποιος αυτού του ανθρώπου να σταματήσει να με βαράει για την παράσταση. Του μίλησε προφανώς, αλλά ήταν τέτοια η «δύναμη» του Μάρκου, ήταν και γεμάτο το θέατρο και δεν μπορούσανε να του επιβληθούν.

Σκέφτηκες να το καταγγείλεις;
Πού να το καταγγείλω; Το είπα στον επιχειρηματία του θεάτρου. Τι άλλο να κάνω; Αλλιώς έπρεπε να κατεβάσω μια παράσταση που έπαιζαν 15 ηθοποιοί.

Οι άλλοι ηθοποιοί τι σου έλεγαν;
Δεν μπορούσα να τους έχω με το μέρος μου, γιατί, όπως καταλαβαίνεις, οι ηθοποιοί ήταν υπάλληλοί του.

Οι σχέσεις σου με τον Μάρκο πώς είναι;
Δεν μιλάμε. Αν τον συναντήσω, θα του πω ένα γεια. Εγώ είχα βγει από τότε και μίλησα.

 
govastileto.gr