MY KTEO

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τον Ιανουάριο η κρίσιμη δίκη για τα 2,5 δισ. ευρώ


Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να δικάσει τις προσφυγές συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Ενώ, στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.

Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι ανέρχονται συνολικά στα 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά τα οποία δεν δόθηκαν στους δικαιούχους καθώς η κυβέρνηση θεώρησε ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μόνο τις περικοπές σε κύριες συντάξεις.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πολύ σύντομα, το αργότερο μέσα σε 4 μήνες, καθώς τα θέματα για τα οποία καλείται να αποφασίσει το ΣτΕ έχουν ήδη κριθεί με παλαιότερες αποφάσεις.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», η απόφαση θεωρείται ότι θα είναι πιλότος για όλες τις δίκες που θα ακολουθήσουν σε πρώτο επίπεδο, από τους πάνω από 600.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και η τύχη τους κρίνεται εκ νέου στο ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Δυνητικά αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, ήτοι 2,5 εκατ. πολίτες.

H κυβέρνηση με τη διάταξη νόμου που έφερε, όρισε ότι με την καταβολή των αναδρομικών «αποσβέννυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.


Newmoney.gr