MY KTEO

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι πρέπει να προσέχουν ευλαβικά τα άτομα με αλλεργίες


Απαιτείται προσοχή σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών σε συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο, όπως η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG). Το συστατικό αυτό μπαίνει σε πολλά φάρμακα ωστόσο θεωρείται αλλεργιογόνο. Διευκρινίσεις για τα άτομα με αλλεργίες.

Η συγκεκριμένη αλλεργία, είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν σχετίζεται με τις συνήθεις τροφικές ή αναπνευστικές αλλεργίες. Ως εκ τούτου, άτομα με αλλεργία σε κάποια τροφή ή κάποιο αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Στην περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης σε κάποιο φάρμακο «και μόνο σε τέτοιου είδους αντίδραση», είναι πιθανή, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν σήμερα, η εξαίρεση από τον εμβολιασμό σε πρώτη φάση και μέχρι νεότερων οδηγιών και διερεύνησης της αλλεργίας από τον προσωπικό αλλεργιολόγο.

Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν λάβει οδηγίες και είναι εξοπλισμένα κατάλληλα ώστε να αντιμετωπιστούν ορθά τυχόν εκδηλώσεις αλλεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία, το ιστορικό τροφικής, φαρμακευτικής και αναπνευστικής αλλεργίας δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό.

Ωστόσο, αν κάποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στην 1η δόση του εμβολίου δεν προχωρά στον εμβολιασμό της 2ης δόσης.

Για όλα τα άτομα που εμβολιάζονται απαιτείται παραμονή στον χώρο για 15 λεπτά, ενώ για άτομα με ιστορικό αναφυλακτικών αντιδράσεων στο παρελθόν ο χρόνος παραμονής επιμηκύνεται στα 30 λεπτά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε: «Σε αυτήν τη μάχη κατά του ιού SARS-COV-2, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών και η συνεργασία της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και του υγειονομικού δυναμικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο βήμα για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην COVID-19 και είναι στο χέρι όλων μας».

Επιπλέον, όπως εξήγησε και η καθηγήτρια κ.Τσολιά χθες 13/1 κατά την επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό, δεν αποτελούν αντένδειξη η ύπαρξη αλλεργιών σε τροφές, όπως το αυγό, φιστίκι και άλλα, σε κατοικίδια, τσιμπήματα εντόμων ενώ τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα πιστεύεται ότι δε σχετίζονται καθόλου με τον εμβολιασμό και πως οι αλλεργίες αυτπές δεν αποτελούν αντένδειξη.

Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο τους.

Τέλος, η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο η ενέσιμο φάρμακο δεν αποτελεί επίσης απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού. Τα άτομα αυτά, μπορούν να εμβολιαστούν αν το αποφασίσουν αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και να προηγηθεί συζήτηση με τον αλλεργιολόγο.

«Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο» είπε μεταξύ άλλων η κ. Τσολιά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος φοβάται κάποιος και να διστάζει διότι είναι βέβαιο ότι δεν έγιναν μειώσεις στις προδιαγραφές για την έγκριση του εμβολίου από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς.