MY KTEO

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Άμεση προτεραιότητα στον μαζικό εμβολιασμό εργαζομένων σε Τομείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας


Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον μαζικό εμβολιασμό εργαζομένων σε Τομείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το αίτημα απευθύνεται στους κυρίους Βασίλη Κικίλια, Υπ. Υγείας - Χρήστο Σταϊκούρα, Υπ. Οικονομικών - Άδωνι Γεωργιάδη, Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων και έχει ως ακολούθως.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αφορμή για την παρούσα αποτελεί η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών κατά του κορονοϊού.

Όπως γνωρίζουμε προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνω των 65 χρονών ή όσοι έχουν υποκείμενη νόσο. Θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας, οι Πυροσβέστες, οι εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός, ενώ μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε προαναχωρησιακά κέντρα. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί στις φυλακές όλης της χώρας.

Από τα ανωτέρω φαίνεται πως από το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, με σκοπό τη θωράκιση της υγείας των πολιτών για την επόμενη ημέρα, απουσιάζει ως προτεραιότητα, ο Τομέας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο τροχός δηλαδή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας θεωρεί πως το γεγονός αυτό, αποτελεί ουσιώδη παράλειψη, όχι μόνο διότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να θωρακιστεί για να ανακάμψει η οικονομία, αλλά διότι και επι της ουσίας του θέματος, λόγω της φύσης  κάποιων επαγγελμάτων ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων στον ιό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ΄΄ πελάτες ΄΄ και για το κοινωνικό σύνολο. 

 

 

Σκοπός του εμβολιασμού μέσα από την σταδιακή πρόοδο υλοποίησης του είναι να επιτρέψει αρχικά την θωράκιση της υγείας των πολιτών και ακολούθως τη χαλάρωση των συνθηκών της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας τους. Παράλληλα όμως, να δημιουργήσει τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες που θα επιτρέψουν και θα διασφαλίσουν το άνοιγμα των αγορών.

 

 

 

Πιστεύοντας ότι στο τελευταίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος – αφού η οικονομία είναι σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνική συνοχή - το Επιμελητήριο Εύβοιας προτείνει ως άμεση προτεραιότητα και τον μαζικό εμβολιασμό εργαζομένων σε Τομείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό και των μηνυμάτων της αγοράς, προτείνει – αρχικά - τους εργαζομένους στην Εστίαση και στον Τουρισμό, δεδομένου ότι οι εν λόγω Τομείς, έχουν ήδη θεωρηθεί υψηλού κινδύνου, λόγω συνωστισμού πολιτών. Για το λόγο αυτό είναι και οι πλέον θιγόμενοι από τα LOCKDOWN.

 

 

 

Πέραν ωστόσο αυτών των κοινωνικών συνθηκών που επιβάλλουν τον μαζικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην Εστίαση και στον Τουρισμό, οφείλουμε να εστιάσουμε και στο γεγονός ότι οι ανωτέρω Τομείς, συνδυαστικά, συμβάλλουν καταλυτικά στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση δημιουργώντας περισσότερο από το ένα τέταρτο του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και εκ των πραγμάτων θα κληθούν αυτόν τον καίριο ρόλο να τον έχουν σε άμεσο χρόνο, ενόψει  της προσδοκώμενης επανεκκίνησης της οικονομίας.

 

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο και προς αυτή την κατεύθυνση :

 

 

 

Η εξασφάλιση του ασφαλέστερου υγειονομικά περιβάλλοντος εργασίας και παροχής υπηρεσιών σε αυτούς τους Τομείς, θα αποτελούσε σήμερα, την σοφότερη επένδυση για την αύξηση της δυναμικής τους, αφού τη δεδομένη χρονική περίοδο θα τους όπλιζε ενόψει και των θερινών μηνών, με το παγκοσμίως πρώτο ζητούμενο, την υγειονομική ασφάλεια.

 

 

 

Επιπλέον θα αποτελούσε – με την κατάλληλη και στοχευμένη προβολή - το ισχυρότερο έναντι του ανταγωνισμού κίνητρο προσέλκυσης τουριστών από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

 

 

Θεωρώντας εύστοχη και ουσιαστικής σημασίας την πρόταση μας, θα παρακαλούσαμε θερμά για την πλέον προσεκτική της εξέταση, ελπίζοντας ακολούθως και στην θετική θεσμική σας παρέμβαση.

 

 

 

 

 

Με Τιμή,

 

Ο Πρόεδρος

 

Ιωάννης Γεροντίτης