MY KTEO

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαρίνος Γιώργος για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 Θέμα:Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς της Εύβοιας

Στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ, που ακόμα και τώρα γίνονται σποραδικά στους περισσότερους χώρους δουλειάς, έχει αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης εικόνα της πραγματικής επιδημιολογικής κατάστασης και λόγω της έλλειψης μέτρων, να συνεχίζεται η αλυσίδα της διασποράς. Η Κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία έχουν εγκληματικές ευθύνες γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των εργατικών σωματείων, άφησαν τους χώρους δουλειάς να εξελιχτούν σε εστίες υπερμετάδοσης. Μεγάλες είναι επίσης οι ευθύνες της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

Η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με διασπορά στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων που συγκεντρώνονται στην περιοχή. Στον κλάδο τροφίμων σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Εύβοια υπάρχουν πολλά παραδείγματα που τα εργοστάσια μετατράπηκαν σε υγειονομικές βόμβες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τμήματα πτηνοσφαγείου και συσκευασίας στην περιοχή, όπου μόνο σε μια από αυτές στην περιοχή της Αρτάκης έχουν καταγραφεί πάνω από 60 κρούσματα. Στα εργοστάσια της περιοχής εκατοντάδες εργαζόμενοι, δουλεύουν συχνά ο ένας δίπλα στον άλλο, σε κλειστούς κατά κανόνα χώρους, με υψηλά ποσοστά υγρασίας που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και τη διασπορά κάθε ιού. Πρόσθετος παράγοντας είναι οι όροι εντατικοποίησης στους χώρους δουλειάς που πρακτικά σμπαραλιάζουν ακόμα και ορισμένα τυπικά μέτρα που παίρνονται, εξαντλούν τους εργαζόμενους και αντικειμενικά συμβάλουν στη διασπορά. Μάλιστα στους χώρους δουλειάς που υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα, το προσωπικό που συνεχίζει την εργασία καλείται να καλύψει και το κενό των εργαζόμενων που είναι σε καραντίνα.

Τα εργατικά σωματεία επανειλημμένα έχουν αποκαλύψει τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς ζητώντας να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις της περιοχής παραμένουν ανεξέλεγκτες, αφού οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές αρχές δεν εξασφαλίζουν την τήρηση των απαραίτητων μέτρων. Δεν διαμορφώνονται πρωτόκολλα προστασίας ανάλογα με τον κλάδο και τη φύση της δουλειάς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

·      Να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς της Εύβοιας.

·      Να σταλούν άμεσα συνεργεία και να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής.

·      Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

·      Να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Κατσώτης Χρήστος