MY KTEO

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Περί στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλων φληναφημάτων


Το 2013 η ΝΔ που στήριζε και μετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου διέλυσε τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας ανερυθρίαστα. Ένα σύστημα που είχε δομηθεί μέσα σε 30 χρόνια με υποδομές και προσωπικό διαλύθηκε μέσα σε μια νύχτα και η επανασύσταση του, εντός μνημονιακών καιρών, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και η καταστροφή που έχει προκληθεί φαίνεται ακόμη πιο έντονα, τώρα, στον καιρό της πανδημίας. Γιατί είναι γνωστό ότι η κύρια αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε πρώτη φάση, από τον πρώτο βαθμό του υγειονομικού συστήματος.

Εδώ στην «Ψωροκώσταινα»  οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας υπολειτουργούν και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την συμμετοχή τους στην διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει μετακινείται για να στηρίξει τα νοσοκομεία, που έχουν σηκώσει όλο το βάρος διαχείρισης αυτής της κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθούνται οι ασυμπτωματικοί και οι ελαφρώς νοσούντες κατοίκον με συνδρομή του πρωτοβάθμιου συστήματος.

Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς συρρέουν στα νοσοκομεία, ακολουθώντας τους γιατρούς τους, μπλοκάροντας τα και ευνοώντας την διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό . Οι μόνιμοι διορισμοί που έχουν γίνει  σε γιατρούς είναι απειροελάχιστοι και μάλλον δεν πρόκειται για νέους διορισμούς αλλά για ανανεώσεις συμβάσεων. Ωστόσο οι ανάγκες του συστήματος  απαιτούν τουλάχιστον 15. 000 μόνιμους διορισμούς σε γιατρούς και άλλο τόσο νοσηλευτικό προσωπικό μιας και τα επόμενα 2 χρόνια συνταξιοδοτούνται μαζικά όσοι αρχικά στελέχωσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στελέχη της κυβέρνησης και τοπικοί βουλευτές, που προφανώς ζουν σε άλλη διάσταση, κάνουν λόγο για επαρκή αριθμό προσωπικού!!!

Αν ο αριθμός επαρκεί και δεν υπάρχει ανάγκη μαζικών διορισμών γιατί τότε μεταφέρονται γιατροί από το νοσοκομείο της Κύμης και της Καρύστου και τα γύρω Κέντρα Υγείας για να βοηθήσουν το νοσοκομείο της Χαλκίδας στην εφημέρευση του; Και τί κάλυψη υπάρχει στα γενικά νοσήματα που φανταζόμαστε ότι  δεν έχουν εξαφανιστεί!

Αλγεινή εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στους χώρους εργασίας δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει στην λειτουργία τους. Το ΣΕΠΕ είναι κοινό μυστικό ότι δεν διεξάγει ελέγχους και οι γιατροί εργασίας δεν έχουν αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό. Θα μπορούσαν κάλλιστα οι γιατροί εργασίας να κάνουν ραπιντ τεστ, να εντοπίζονται τα κρούσματα εγκαίρως, να γίνεται καλύτερη ανίχνευση και άρα περιορισμός της διασποράς και να μην τίθενται ολόκληρες περιοχές σε τοπικά λοκνταουν.

Η ΝΔ έχει εναποθέσει τις οποίες ελπίδες της για περιορισμό του ιού στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που όμως δεν πάει καθόλου καλά αφού από τα 1200 εμβολιαστικά κέντρα που ήταν να ανοίξουνο εμβολιασμός μεταφέρθηκε  στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την, ήδη, επιβαρυμένη λειτουργία τους. Και ούτε εκεί έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις για να στελεχωθούν  αυτά τα κέντρα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που εμβολιάζονται και να φτάσουμεσε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού. Επιπρόσθετα η έλλειψη αρκετών εμβολιαστικών κέντρων έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών που για εμβολιαστούν μπορεί να πρέπει να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Η ΝΔ εμφανώς τζογάρει με την υγεία των πολιτών και δυστυχώς δεν την ενδιαφέρει. Είναι η κύρια υπαίτια για την διάλυση του Εθνικού συστήματος υγείας και οι ευθύνες αυτές έχουν όνομα και επώνυμο και κάποτε θα πρέπει να αποδοθούν. Βέβαιαη στόχευση τους είναι σαφής: είναι τα ΣΔΙΤ και στο βάθος η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

Ωστόσο τους καλούμε έστω και τώρα να συζητήσουν  με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να κάνουν ένα σοβαρό σχεδιασμό επιτέλους γιατί ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει και θα έρθουν και άλλοι (το λέει και ο κ. Τσιόρδας). Το « Απόψε αυτό σχεδιάζουμε» είναι ομολογουμένως ένα ωραίο θεατρικό έργο με βαθιά νοήματα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί τρόπο διακυβέρνησης!

Εις  μνήμη των 5500  χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν χάσει μέχρι τώρα την ζωής τους από covid- 19 πρέπει και οφείλουμε σαν πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουμε σοβαρά, συγκροτημένα και με σχεδιασμό.

Χαλκίδα 27 Ιαν. 2021.

Από το Γραφείο Τύπου