MY KTEO

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

ΚΚΕ Ευβοίας: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού στην Χαλκίδα και την γύρω περιοχή


Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού στην Χαλκίδα και την γύρω περιοχή. Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία του λαού.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο της Χαλκίδας είναι φυσική κατάληξη, από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα εργοστάσια και άλλοι χώροι δουλειάς, για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, για την ενίσχυση των δομών υγείας.

 

Ακόμα και τώρα προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, ενώ αφήνουν το Νοσοκομείο Χαλκίδας και τα ΚΥ της Χαλκίδας και των Ψαχνών αθωράκιστα.

 

Το τελευταίο διάστημα οι χώροι δουλειάς «βράζουν» από κρούσματα. Στα εργοστάσια είναι κανόνας η έλλειψη πρόληψης με μέτρα προστασίας, η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται κρούσματα, η λειψή ιχνηλάτηση ακόμα και όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν όλη την βάρδια σε κλειστό χώρο συχνά χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό και σε θερμοκρασία ψυγείου, περνώντας το προϊόν χέρι με χέρι, χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ούτε στα αποδυτήρια και στους χώρους διαλείμματος.  Μάλιστα οι ίδιοι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν και 12ωρα για τις ανάγκες του εργοδότη για περισσότερα κέρδη. Ποια μέτρα προστασίας πάρθηκαν για αυτούς τους εργαζόμενους;

 

Ακόμα και αφού επιβεβαιωθεί θετικό κρούσμα κορονοϊού, μέτρα όπως η προληπτική καραντίνα συναδέλφων που πιθανά ήρθαν σε επαφή εφαρμόζεται με ανεπάρκεια. Έτσι συνεχίζεται η διασπορά όχι μόνο  στο χώρο δουλειάς αλλά στα σπίτια των εργαζόμενων που ορισμένες φορές έχουν την φροντίδα ηλικιωμένων, στα σχολεία των παιδιών τους, σε άλλους χώρους δουλειάς που δουλεύουν οι  συγγενείς τους. Η περίπτωση της ΜΙΜΙΚΟΣ - HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας για την κατάσταση που επικρατεί στα εργοστάσια της περιοχής. Αυξημένα κρούσματα υπάρχουν και στην βιομηχανική ζώνη Θήβας Οινοφύτων, και στα εργοστάσια σε Αττική και Δήμο Δίρφυων Μεσσαπίων, αποδεικνύοντας ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης.

 

Να ποια είναι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς. Τα πρόστιμα και οι συστάσεις δεν πέρασαν την πύλη των εργοστασίων. Το μεγαλύτερο άγχος της κυβέρνησης  δεν είναι η υγεία των εργαζομένων και του λαού, αλλά η διασφάλιση - ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες - της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Ας αφήσουν λοιπόν την επίκληση στην ατομική ευθύνη!

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και των εργατικών σωματείων. Καθησύχαζε το λαό ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας αφού ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ολοκληρωνόταν στους πρώτους μήνες του χρόνου.  Δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δομών υγείας, ούτε καν τώρα που επιφορτίζονται και το έργο του εμβολιασμού του πληθυσμού. Αξιοποίησε τις συνθήκες για να περάσει δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια.

 

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε όλον τον πλανήτη ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όμως, ο καπιταλισμός βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, ακόμα και ευαίσθητους τομείς όπως αυτούς του Φαρμάκου, του Εμβολίου και συνολικά της Υγείας. Αυτό το σάπιο σύστημα στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Αυτό είναι ο πραγματικός και ορατός εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί.

 

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο λαός της Εύβοιας χρειάζεται να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου, έστω και τώρα, να αναγκάσει την κυβέρνηση ώστε:

 

·         Να ενισχυθούν αποφασιστικά το Νοσοκομείο της Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού.

 

·         Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

 

·         Να διασφαλισθούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

 

·         Να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα. Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο.

 

·         Να σταλούν άμεσα συνεργεία και να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής.

 

·         Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Να αποσυρθεί αμέσως το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.

 

·         Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

 

·         Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.