MY KTEO

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

“Ανασχηματισμός-παρωδία, με σαφή ενίσχυση της ακροδεξιάς πτέρυγα”


Άρθρο του Βουλευτή Εύβοιας Μίλτου Χατζηγιαννάκη στα σημερινά TA NEA

Για όσους παρακολουθούν τακτικά τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα μας, η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη.

Το μόνο που επιβεβαίωσε ο δεύτερος εντός 17 μηνών ανασχηματισμός -μιας δήθεν πετυχημένης κυβέρνησης- είναι το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης παραμένει απολύτως δέσμιος και εγκλωβισμένος των εντός και εκτός της ΝΔ συστημάτων εξουσίας που τον στήριξαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

Το γεγονός πως η κοινωνία μας, με τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, βρίσκεται παραδομένη στη δίνη μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η ανασφάλεια και η διογκούμενη δυσαρέσκεια που διακαιολογημένα διακατέχουν τους πολίτες, λίγο φαίνεται να απασχόλησαν τον Πρωθυπουργό στις αποφάσεις του. Μετά τις κυβερνητικές αλλαγές, τα πράγματα στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική και πάνω από όλα στην πανδημία, είναι ακριβώς τα ίδια.

Εκείνο που ίσως άλλαξε μετά τον ανασχηματισμό, είναι ο βαθμός δυσκολίας του κ. Μητσοτάκη να πείσει για το προσχηματικό ούτως ή άλλως ενδιαφέρον του προς τον λεγόμενο κεντρώο πολιτικό χώρο. Η ομάδα του κ. Σαμαρά, με το γνωστό ακροδεξιό παρελθόν και παρόν, βγήκε ενισχυμένη, τα πολιτικά τέκνα του ΛΑΟΣ και του Γ. Καρατζαφέρη δεσπόζουν σε περίοπτα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια και η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της νεολαίας ΕΠΕΝ σε υπουργό αρμόδιο για τη διενέργεια ενδεχόμενων εκλογών αποτελεί πρόκληση προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Είναι δύσκολο ακόμα και για τον πανίσχυρο επικοινωνιακό στρατό που πλαισιώνει τον κ. Μητσοτάκη να καλλωπίσει τη δεξιά στροφή και την επένδυση που επέλεξε να κάνει στο δόγμα του θεσμικού δια παντός αποκλεισμού της αριστεράς και εντέλει της προοδευτικής παράταξης από τη διακυβέρνηση του τόπου.

Είναι προφανές πως οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον ανασχηματισμό. Υπουργοί που κατά γενική ομολογία απέτυχαν παταγωδώς στο έργο τους, προκαλώντας την οργή και την απόγνωση των ανθρώπων και των θεσμικών φορέων που είχαν την ατυχία να υπάγονται στο εκάστοτε υπουργείο, δεν πρόκειται με ένα μαγικό τρόπο να γίνουν ούτε καλύτεροι, ούτε ικανότεροι. Η ΝΔ έχει κάνει τις σκληρά συντηρητικές, ακραία νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές επιλογές της, οδηγώντας δυστυχώς τη χώρα σε κλίμα και οικονομικές συνθήκες αντίστοιχες και χειρότερες από αυτές των πρώτων μνημονιακών χρόνων.

Μία τελευταία παρατήρηση: Μετά τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση αποτελείται από σχεδόν 60 μέλη και είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019 για “μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα” και για “ικανό και αποτελεσματικό επιτελικό κράτος”, ακούγονται σήμερα σαν εύθυμες αναμνήσεις του παρελθόντος.

Είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς προεκλογικό τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, εκτός εάν το επιτελείο του Πρωθυπουργού έχει αποφασίσει να κατέβει στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, απευθυνόμενο αποκλειστικά στο ακροδεξιό ακροατήριό του. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία προδιαγράφονται δυστυχώς ακόμη χειρότερα.