MY KTEO

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις των μικρών επιχειρήσεων της Εύβοιας


Δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, για την απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην αναφορά που κατέθεσε με την 73/08.01.2021 επιστολή τού Επιμελητηρίου Εύβοιας, για την εφαρμογή τού 6ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις της Εύβοιας.

“Η πρόταση του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την επιστρεπτέα προκαταβολή του 6ου κύκλου που δεν έγινε δεκτή ήταν σαφής και ρεαλιστική και ζητούσε:

  • το ποσό να προκύπτει με βάση την εικόνα της επιχείρησης το 2020,
  • το 70%του ποσού να είναι μη επιστρεπτέο και 
  • η επιστροφή του 30% να γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις και μετά τη 1/1/2023.

Δυστυχώς η μη αποδοχή της θα φέρει αντιμέτωπες με τα πρώτα οριστικά λουκέτα τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αφού μία στις δύο επιχειρήσεις μένουν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Την ίδια στιγμή βέβαια οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν κοροϊδία τα ποσά των δανείων που τους υπόσχονται, συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που καλούνται εξυπηρετήσουν μετά από μήνες μηδενικών εσόδων. 

Η κυβέρνηση δεν έχει πια καμία δικαιολογία. Οφείλει:

να μετατρέψει επιτέλους όλη την επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

να ενεργοποιήσει το κρίσιμο εργαλείο των μικροχρηματοδοτήσεων που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την παροχή ρευστότητας ειδικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. 

να μεριμνήσει ώστε η πρωτοφανής πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Και

να υλοποιήσει, έστω και τώρα, στοχευμένα κλαδικά και περιφερειακά προγράμματα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες”.