MY KTEO

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Ακίνητα: Πότε δεν χρειάζεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για πώληση ή μίσθωση


Χωρίς την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί ο ιδιοκτήτης ακινήτου να ολοκληρώσει την πώληση ή τη μίσθωση του οικήματός του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της ΠΟΜΙΔΑ, για όσα ακίνητα υπάρχουν εν ισχύ βεβαιώσεις μηχανικών (περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παρεμβάσεων) ένα από τα έγγραφα που χρειάζεται να εκδώσει κανείς προκειμένου να προχωρήσει σε πώληση του ακινήτου του, παρέχεται χρονικό περιθώριο αντίστοιχο με τη διάρκεια ισχύος της εκάστοτε βεβαίωσης, η οποία οριοθετείται στους δύο μήνες.

Εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου μπορεί κανείς να ολοκληρώσει την πώληση ή τη μίσθωση του ακινήτου του χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
Για παράδειγμα αν έχει εκδοθεί βεβαίωση μηχανικού στις 15 Ιανουαρίου ο ιδιοκτήτης μπορεί να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία εντός διμήνου δηλαδή έως τις 15 Μαρτίου χωρίς να χρειαστεί και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, παρότι αυτή θα είναι υποχρεωτική ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.

Η δυνατότητα αυτή ισχύει, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", για όλες τις βεβαιώσεις μηχανικού που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Δηλαδή όσοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προλάβουν να εκδώσουν βεβαίωση μηχανικού μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν το ακίνητο τους χωρίς την ανάγκη της έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας. 


topontiki.gr