MY KTEO

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Πάγιες δαπάνες: Έρχεται νέα επιδότηση για φως, νερό και τηλέφωνο - Προϋποθέσεις και δικαιούχοι


Η Κυβέρνηση βγάζει από τη «φαρέτρα» της μια σειρά από εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων - Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Μια από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται στο άρθρο 29, το οποίο προβλέπει την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών’ στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων». Και συμπληρώνει: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος».

Δικαιούχοι
Με το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών το κράτος θα καλύψει κάποια πάγια έξοδα των επιχειρήσεων όπως το φως, το νερό, το τηλέφωνο τα ενοίκια και οι μισθοί. Η επιδότηση, θα αφορά επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο σε απώλεια τζίρου, αλλά και εξαιτίας μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, ενοίκια, προμήθειες κλπ. και που ενδεχομένως δεν ήταν εφικτό να καλύψουν.

Η λογική πίσω από την απόφαση της κάλυψης των δαπανών έχει να κάνει με την προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα η οποία οφείλει να προβλέπει ότι η οποιαδήποτε στήριξη σε μια επιχείρηση δεν πρέπει να έχει ως αποκλειστικό κριτήριο το μειωμένο τζίρο, καθώς ενδέχεται μια επιχείρηση να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών αλλά να είναι κερδοφόρα.

Πότε θα ξεκινήσει η επιδότηση
Αμέσως μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, δηλαδή μετά τον Μάρτιο, ενεργοποιείται το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο σε απώλεια τζίρου, αλλά και εξαιτίας μεγάλων πάγιων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά όπως (το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο κλπ.) και που ενδεχομένως δεν ήταν εφικτό να καλύψουν. Αν η εταιρεία έχει ήδη λάβει ενισχύσεις Επιστρεπτέα), τότε από το ποσό που θα της χορηγηθεί θα αφαιρεθούν τα ποσά από τα προηγούμενα μέτρα στήριξης στα οποία είχε ενταχθεί.

Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.


Newsbomb.gr