MY KTEO

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Σχετικά με το ψήφισμα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη


Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έχει σταθερή και αταλάντευτη  τοποθέτηση στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ξεκινάει από την αντίθεση μας στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της παραγωγής της ενέργειας…. Στην απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας, πολιτική της Ε.Ε προκειμένου να την παραδώσουν  στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην προέκταση αυτών των πολιτικών, ξέρουμε, πως, η πρακτική των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, δεν θα σεβόταν το περιβάλλον και την προστασία του, άλλωστε γι αυτό έχουν μεριμνήσει όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με το νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει.

Το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους και οι ανταγωνισμοί τους  γέμισαν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες και μετατρέπουν εύφορες περιοχές σε εκτεταμένα φωτοβολταικά πάρκα.

Διαφωνούμε από θέση αρχών με την συγκεκριμένη πολιτική εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιπαλεύουμε αυτές τις πολιτικές και τις συνέπειες τους.

Αποκαλύπτουμε τις ευθύνες της Ε.Ε και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Λέμε ξεκάθαρα πως η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική συνείδηση έχουν πολιτική διάσταση και ταξικό πρόσημο, μια και είναι σε όλους γνωστό πως αφετηρία όλων των αρνητικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα που ζούμε, είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Σε αυτή την λογική κινηθήκαμε και κινούμαστε πάντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές Περιβάλλοντος….

Το συγκεκριμένο ψήφισμα, που ήλθε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 17/12/2020, το θεωρούμε ελλιπές και πολιτικά εσφαλμένο, εφόσον παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στις βασικές αιτίες, που γεμίζουν τον τόπο με ανεμογεννήτριες, φτάνοντας και στην Οίτη. Δεν έβαζε στο επίκεντρο του συγκεκριμένου προβλήματος την αντίθεση με τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς που είναι θιασώτες της απελευθέρωσης της ενέργειας, πρόβαλε μόνο την οικολογική διάσταση - που είναι υπαρκτή και σοβαρή – αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για την ενεργειακή φτώχεια που ζει ο λαός μας σήμερα. Ενώ πρόβαλε ως κύρια μορφή αγώνα την άσκηση ένδικων μέσων για να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη.

Για αυτό τον λόγο ζητήσαμε την τροποποίηση του, προκειμένου να συμπληρωθεί με την αναφορά στους πολιτικά υπεύθυνους και στις συνέπειες που έχουν οι πολιτικές απελευθέρωσης της ενέργειας στο λαό.

Όταν αυτό δεν έγινε, καταψηφίσαμε το ψήφισμα, αρνούμενοι να συμβάλλουμε στην άθροιση ψήφων, με διαφορετικά, ως και αντίθετα, πολιτικά σκεπτικά.

Αρνηθήκαμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων για κοινή πολιτική άποψη, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμόρφωσαν την ισχύουσα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας….. ή με κάποιους άλλους  που προτίμησαν να κρυφτούν πίσω από την επιλογή του ΛΕΥΚΟΥ, αν και διαχειρίστηκαν τέτοια ζητήματα στο παρελθόν, όταν είχαν κυβερνητικές ευθύνες.

Σε αυτή την βάση τοποθετηθήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και φυσικά στην ίδια πάντα βάση αγωνιζόμαστε και επιδιώκουμε να ενημερώνουμε να ευαισθητοποιούμε και να κινητοποιούμε τον λαό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ