MY KTEO

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Γιατί πρέπει να τρώτε ένα αυγό την ημέρα;


Το αυγό περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Ένα αυγό περιέχει 71 θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες ανώτατης ποιότητας, ακόρεστες λιπαρές ουσίες, απαραίτητα ω-3 (DHA) και αντιοξειδωτικές ενώσεις: λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (καροτένια με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες και με βέβαια οφέλη στην καλή όραση).

Ωστόσο παλαιότερα, το αυγό είχε κατηγορηθεί για τη συμβολή του στην αύξηση της χοληστερόλης.

Παρ’ όλα αυτά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα το έχουν… αθωώσει και μάλιστα το αναδεικνύουν σε πολύτιμη υπερτροφή.

Επιπλέον, επιστήμονες το έχουν κατατάξει στην κατηγορία των «τροφών με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα», αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες.

Πρόσφατα, μέλετη αποκάλυψε ότι το αυγό ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο EpidStat του Μίσιγκαν ανέλυσαν 7 παλαιότερες μελέτες σχετικά με τον ρόλο του αυγού στην καρδιαγγειακή υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγού και της στεφανιαίας νόσου ή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση αυγού φάνηκε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ένα αυγό την ημέρα συσχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.


govastileto.gr