MY KTEO

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Κάνετε σεξ; Τότε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σας αφορούν

 


Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να αφορούν τον καθένα μας, προφανώς όμως αυξάνονται οι πιθανότητες όταν κάποιος άνθρωπος έχει πολλές/πολλούς ερωτικούς συντρόφους και όταν το ζευγάρι δεν χρησιμοποιεί κάθε φορά προφυλακτικό.

Σύμφωνα με στατιστικές του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) για το διάστημα 1990-2010 φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη εμφάνιση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως είναι η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο ιός των κονδυλωμάτων και το AIDS). Αλλά και οι συστάσεις από τους διεθνείς φορείς είναι πως όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί νέοι ακόμη και σε ηλικίες από 15-24 ετών θα πρέπει να εξετάζονται μια φορά το χρόνο για HIV, σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια, σύμφωνα με τον H. Hunter Handsfield, MD, κλινικό καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον με ειδίκευση στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η εξέταση είναι απαραίτητη για όλους

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η χρήση προφυλακτικού κάθε φορά που κάνουμε έρωτα, ακόμη κι αν έχουμε σταθερή σχέση. Ωστόσο το προφυλακτικό από μόνο του δεν μας προστατεύει 100% γι' αυτό η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων είναι μια τακτική που ενδέχεται να είναι επικίνδυνη. Ακόμη όμως κι αν είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή των συντρόφων και χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στην επαφή, εφόσον είμαστε σεξουαλικά ενεργοί υπάρχουν ορισμένες βασικές εξετάσεις που καλό είναι να γίνονται τακτικά και που μπορεί να μας σώσουν τη ζωή. Επιπλέον, οι σεξουαλικά ενεργές ενεργές γυναίκες θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν τεστ Παπ που ανιχνεύει πολλά από τα μικρόβια και τους ιούς που ευθύνονται για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και πιθανές καρκινικές αλλοιώσεις.

Τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τα συμπτώματά τους

Γονόρροια: Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν υπάρχουν, αυτά είναι: πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, επώδυνη συνουσία, συχνουρία.

Χλαμύδια: Είναι ασυμπτωματικά. Αν υπάρξουν συμπτώματα, θα τα παρουσιάσει ο άντρας  είναι συχνουρία και δυσουρία (δυσκολία να αποβάλλεις τα ούρα), πόνος κατά την επαφή, κνησμός, έκκριση υγρών από το πέος.

HPV: Υπάρχουν περισσότερες από 100 παραλλαγές του ιού των κονδυλωμάτων, που μπορούν να προκαλέσουν γεννητικές ή μη ανωμαλίες, ενώ έχουν ανιχνευτεί παραλλαγές του ιού που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου.

Σύφιλη: Η σύφιλη μιμείται συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως εμφάνιση πληγών (δερματικά έλκη) στο αιδοίο, στον κόλπο, τον τράχηλο, στο στόμα και σε όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος στη σπονδυλική στήλη, πυρετός, πονοκέφαλοι, ανορεξία, καρδιοπάθειες, ναυτία.

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πυρετός, δυσουρία, αίσθημα καύσου, φυσαλίδες και έλκη στα γεννητικά όργανα, διόγκωση των λεμφαδένων.

Ιός του AIDS (HIV): Η λοίμωξη από τον ιό HIV μπορεί να παραμείνει ουσιαστικά αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια μέχρι την εκδήλωση του AIDS. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο είναι φορέας του ιού και μπορεί να τον μεταδώσει, συχνά όμως δεν έχει καμιά κλινική εκδήλωση.