MY KTEO

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Εμβόλιο κορωνοϊού: Το πιστοποιητικό που θα παίρνουν οι πολίτες


Το πιστοποιητικό που θα παίρνουν οι πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού δημοσίευσε η κυβέρνηση.

Όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Στο πιστοποιητικό θα αναφέρονται το όνομα και το επίθετο του εμβολιασμένου, η ημερομηνία γέννησης, ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία που έγινε η πρώτη δόση, η ημερομηνία που έγινε η δεύτερη δόση, ο τύπος του εμβολίου, ο αριθμός των δόσεων, ανάλογα με το εμβόλιο και ο αριθμός της παρτίδας.
 Η ισχύς του εγγράφου έχει ψηφιακή υπογραφή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η γνησιότητά του μπορεί να ελεγχθεί με το QR code που υπάρχει πάνω δεξιά στο έγγραφο.

Πώς γίνονται τα ραντεβού
Η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των πολιτών που είναι άνω των 85 ετών άνοιξε και έτσι ξεκινάει η διαδικασία προκειμένου εκτός από το υγειονομικό προσωπικό, να εμβολιαστεί σταδιακά και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες των άνω των 85 ετών μπορούν να ζητήσουν να εμβολιαστούν, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση. Οι επιλογές για τους πολίτες είναι είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, είτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.
Εμβολιασμός: Το ραντεβού μέσω πλατφόρμας
Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού 
Επιλέγω το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που με εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει - πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξω ποια ζώνη ώρας με εξυπηρετεί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξω τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνω οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνω ή σημειώνω τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά μου, πηγαίνω στο ραντεβού και εμβολιάζομαι.


topontiki.gr