MY KTEO

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ο Σίμος Κεδίκογλου ξεκίνησε τον αγώνα για την αναγνώριση του νησιωτικού χαρακτήρα της Εύβοιας


Ο στόχος επετεύχθη, αναγνωρίστηκε ο νησιωτικός χαρακτήρας της Εύβοιας στο νομοσχέδιο που αφορά στη νησιωτική πολιτική της χώρας.

Ο αγώνας ήταν μοναχικός και τον ξεκίνησε ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος κατέβαλε προσπάθειες για την αναγνώριση του νησιωτικού χαρακτήρα της Εύβοιας.

Όταν ξεκίνησαν οι ενέργειες να αρθεί αυτή η αδικία, με την απόφαση που  αφαιρούσε από την Εύβοια κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης νησιωτικών περιοχών, οι περισσότεροι από αυτούς που, τώρα, πανηγυρίζουν ήταν απόντες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των προσπαθειών.

Ο βουλευτής, είχε εγκαίρως επισημάνει τις σοβαρές συνέπειες αυτής της  άδικης εξαίρεσης της Εύβοιας σε σχέση με την αναπτυξιακή της δυναμική. Είχε προβεί σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τόσο  στη Βουλή όσο και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- το γεγονός, ότι η Εύβοια αντιμετωπίζει  ακριβώς τα ίδια ζητήματα που περιλαμβάνονται στην έννοια της νησιωτικότητας, καθώς και ότι η εν λόγω απόφαση αγνοούσε το γεγονός, ότι εξαιτίας της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου στο μεγαλύτερο – γεωγραφικώς- τμήμα της στο Βορρά και στο Νότο, η διακίνηση ανθρώπων και αγαθών γίνεται μέσω θαλάσσης και συγκεκριμένα μέσω των πορθμείων Αιδηψού και Αγιόκαμπου για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και των πορθμείων Στύρων και Μαρμαρίου για τις περιοχές της Νότιας Εύβοιας.

Είχε, επίσης, συνεργαστεί στενά με  το Επιμελητήριο της Εύβοιας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αναγνώρισης του Νομού ως νησιωτική περιοχή, αναδεικνύοντας το ζήτημα και κατά τις εργασίες της 46ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)  που είχε φιλοξενήσει το Επιμελητήριο Εύβοιας στην Χαλκίδα, αλλά και νωρίτερα κατά την 41η της Γ.Σ. του Επιμελητηριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που είχε διεξαχθεί στη Σκύρο.

Ο κ. Κεδίκογλου πίεζε συνεχώς για να αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση  ο νησιωτικός χαρακτήρας της Εύβοιας και είχε ζητήσει με παρέμβασή του στο Υπουργείο Ναυτιλίας να δρομολογηθεί νομοθετική λύση του προβλήματος, για να μπορέσει επιτέλους το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας να  αποκομίσει  αναπτυξιακά οφέλη.

Επίσης, είχε, τότε, τονίσει την ανάγκη συνεργασίας των Επιμελητηρίων με τις Δημοτικές Αρχές και τις Περιφέρειες με στόχο τη διαμόρφωση στενότερης διασύνδεσης με τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, την άρση της απομόνωσης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:  «Τα Επιμελητήρια μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Μπορούμε με αυτή την καλύτερη διασύνδεση των νησιών μας να κερδίσουμε και από μόνοι μας οφέλη, επιχειρώντας να εναρμονίσουμε το υψηλό κόστος μετακίνησης των εμπορευμάτων από και προς τα νησιά σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων».

Ο βουλευτής πέτυχε το στόχο, αναγνωρίστηκε ο νησιωτικός χαρακτήρας της Εύβοιας και τα υπόλοιπα είναι για απλή …κατανάλωση…