MY KTEO

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Eντοπίστηκε και στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος - Τέσσερα κρούσματα


Συναγερμός σήμανε και στην Ελλάδα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, εντοπίστηκε και στη χώρα μας.

Πρόκειται για το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία και έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη, αφού θεωρείται τουλάχιστον 70% πιο μεταδοτικό. Ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Μάλιστα, σήμερα εντοπίστηκε και στην Κύπρο, οπότε θεωρούνταν θέμα χρόνου να έρθει στη χώρα μας, αν μάλιστα δεν είχε γίνει ήδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του ο ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη εμφανιστεί και στη χώρα μας.
Όπως αναφέρθηκε, σε τέσσερα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τελευταία, υπήρχε το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και επίσης μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά, σε σχέση με τον κορωνοϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως, όπως μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε δείγματα που δόθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha πρόκειται για πτήση που ήρθε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είναι γνωστό όποιοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε rapid test. Εκεί τα εν λόγω κρούσματα βρέθηκαν θετικά και στη συνέχεια διενεργήθηκαν και μοριακοί έλεγχοι, στους οποίους εντοπίστηκε και το νέο στέλεχος.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό φαίνεται πως συνετέλεσε στην απόφαση για ακόμη πιο αυστηρό lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επόμενη εβδομάδα.


topontiki.gr